donderdag 3 juli 2008

Klein mysterie 2 - Rode hangbrievenbus

Je hebt brievenbussenen brievenbussen.Over beide valt veel te zeggen, maar ik beperk me nu even tot het tweede type, in vakjargon ook wel hangbrievenbus genoemd. Enkele maanden geleden heeft ook in Horst de oranje TNT-hangbrievenbus zijn intrede gedaan. Behalve de kleur en de vormgeving veranderde in sommige gevallen ook de locatie van de bus. Dit leidde onvermijdelijk tot onvrede. Zo stoorde ik mij aan de tegen de muur van het atrium van de Horster kerk geplaatste bus. Een ergernis die onder meer werd gedeeld door Roy Bouten en Thijs Coppus.
Het siert TNT (en het gemeentebestuur) dat dit exemplaar inmiddels is verplaatst
naar de parkeerplaats bij de Plus supermarkt. Maar dit allemaal geheel terzijde. Wat me intrigeert, is dat in Horst één (ik heb er ten minste niet meer kunnen ontdekken) rode TPG-brievenbus aan de veranderingsoperatie heeft weten te ontkomen. Een nieuw klein Horster mysterie dus. De bewuste bus bevindt zich aan de vanuit Meterik gezien rechterzijde van de Speulhofsbaan, tussen de Campagneweg en de Hazenkampweg.Is de bus over het hoofd gezien? Lijkt me onwaarschijnlijk, want de post puilt er niet uit en dus wordt ze vermoedelijk regelmatig gelicht. Laat TNT misschien uit nostalgische overwegingen in elke Nederlandse gemeente één rode brievenbus hangen? Lijkt me evenmin waarschijnlijk: ik verdenk TNT van veel, maar zeker niet van nostalgische gevoelens. Heeft het er dan mee te maken dat het hier gaat om een eengleuvige hangbrievenbus in plaats van de meer gebruikelijke tweegleuvige?
Een interessante hypothese, maar ik kan ze helaas niet proefondervindelijk toetsen omdat mij geen andere locaties van eengleuvige hangbrievenbussen bekend zijn. Noodgedwongen zoek ik daarom mijn toevlucht tot het worldwideweb. En ziedaar: tik ‘brievenbussen tnt’ in bij Google en je vindt meteen wat je zoekt. Alles wat je wilt weten over TNT-brievenbussen lees je in het document Brievenbussen. De feiten in Nederland. De officiële benaming voor een eengleuvige hangbrievenbus blijkt bijvoorbeeld ‘eenlingbrievenbus’ te zijn. Maar belangrijker in dit verband: het ‘vervangingstraject voor rode brievenbussen’ voorziet erin dat pas in 2009 en 2010 de rode eenlingbrievenbussen worden vervangen door oranje. Mysterie opgelost! Tegen nostalgici met een voorliefde voor rode TPG-eenlingbrievenbussen zou ik willen zeggen: op naar de Speulhofsbaan nu het nog kan!

1 opmerking:

  1. "Wat me intrigeert, is dat in Horst één (ik heb er ten minste niet meer kunnen ontdekken) rode TPG-brievenbus aan de veranderingsoperatie heeft weten te ontkomen".

    Even een actualisatie: bij de ingang van de Schatberg in Sevenum staat er ook nog eentje. En aangezien dat tegenwoordig ook bij Horst aan de Maas hoort, hebben we er nu dus twee.

    BeantwoordenVerwijderen