maandag 13 april 2009

Klein mysterie 67 – Gemeentewapen

Wat je tegenwoordig ook bijna niet meer ziet, is het Horster gemeentewapen. Vroeger kwam je het oude vertrouwde Horster wapen tegen op een breed scala aan objecten, zoals daar zijn: enveloppen,gebouwen, gemeentegidsen, briefpapier en carnavalssingles. Verder waren er bierglazen en minivlaggen met het wapen en misschien ook wel gemeentelijke koffiekopjes.
Toen de gemeenten Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst in 2001 fuseerden, ontstond de gemeente Horst aan de Maas. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuw wapen. Dat werd bij Koninklijk Besluit van 6 mei 2002 verleend. De officiële beschrijving is te mooi om hier niet te vermelden: ‘In goud drie dwarsbalken van sabel en een schildzoom van zilver, beladen met vijf mispelbloemen van keel, geknoopt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.’ Voorwaar iets om trots op te zijn, dunkt me. Iets om mee te koop te lopen, iets om mee naar buiten te treden. Niets is minder waar. De afgelopen week heb ik eens goed om me heen gekeken, maar je moet echt met een vergrootglas naar het nieuwe gemeentewapen zoeken. De deuren van het gemeentehuis, de verklarende bordjes bij de gemeentelijke kunstwerken en – in afgeleide vorm – het logo van het Parkhotel. Dat was het dan. Zelfs op de gemeentelijke website kon ik het wapen niet ontdekken.
Ongetwijfeld zal ik het een en ander over het hoofd hebben gezien. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het gemeentewapen veel minder prominent aanwezig is dan pakweg tien jaar geleden. De plaats van het wapen lijkt geheel te zijn ingenomen door het gemeentelogo. Dat kom je namelijk wel overal tegen. Zelfs op de vlaggen voor het gemeentehuis, terwijl er toch echt een van het gemeentewapen afgeleide gemeentevlag bestaat: Illustratief is de entree van het oud gemeentehuis: links een nooit vervangen monumentenschildje van de oude gemeente Horst met gemeentewapen, rechts een bordje van recenter datum met het gemeentelogo. Is dit allemaal heel erg? Ach nee, er zijn belangrijker zaken om je over op te winden. Van de andere kant: als je toch een wapen hebt, doe er dan ook iets mee. Zeker in een tijd waarin het modewoord ‘duurzaamheid’ op vele lippen bestorven ligt. Een wapen heeft eeuwigheidswaarde, terwijl een logo bijna per definitie vluchtig is. Met weer een nieuwe gemeente in het verschiet zou ik daarom zeggen: nieuwe ronde, nieuwe kansen.

(Het bovenstaande staat uiteraard geheel los van mijn op 6 augustus 2008 geventileerde mening over het logo van Horst aan de Maas.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten