maandag 28 september 2009

Klein mysterie 100 – Familieopstellingen

Opmerkelijk bericht deze week in De Echo van Horst. Komende zaterdag (3 oktober) vindt namelijk in yogacentrum L’Espoir (Almeweg 11, Horst) een bijeenkomst plaats met als onderwerp familieopstellingen. Citaat: ‘Familieopstellingen is een methode die ons laat zien welke plek we in ons huidige gezin of gezin van herkomst innemen. Opstellingen helpen om tot dan toe verborgen of half bewuste verbanden te zien. Opstellingen kunnen bevrijdende inzichten geven.’
Horst sweet Horst ging op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat er her en der al flink wordt geoefend met familieopstellingen. Zo zullen de Azzuri (ter bescherming van de privacy van de families gebruik ik schuilnamen) naar het zich laat aanzien in weerwil van hun verdedigende reputatie aantreden in een bijzonder offensieve 3-4-3-formatie:De bedaagde Oosterse Wijzen hebben daarentegen na lang teamberaad gekozen voor een verrassend defensieve opstelling: 6-3-1:FC De Sterke Arm komt voor de dag in een 4-4-2-opstelling (mogelijk met ruit op het middenveld en opkomende backs), waarin de twee spitsen in totaal over één arm beschikken:Als enige van de deelnemende families geeft Racing Moelbaerenbos Pirates de voorkeur aan het klassieke 4-3-3, zij het met een beenloze linksbuiten:In de formatie van de Brigate Rosse valt geen enkel systeem te ontdekken. Wel is duidelijk dat de manschappen het aandurven zonder keeper in actie te komen:The Flying Angels opereren in het antieke 2-3-5, met links- en rechtsbuitens en –binnens en een stopperspil in de traditie van Rinus Terlouw:Santas United tenslotte opteert ogenschijnlijk voor het wel zeer toepasselijke kerstboomsysteem (4-3-2-1):Wat deze opstellingen voor ‘bevrijdende inzichten geven voor mensen die worstelen met vragen over o.a. relaties met een partner, ouder, broers of zusters, vragen over hun eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet of het steeds vastlopen in b.v. werksituaties’ (citaat Echo)? Alles wat ik daarover zou zeggen, zou waarschijnlijk worden afgedaan als psychologie van de koude grond. Daarom laat ik een antwoord op deze vraag graag over aan Johan Derksen, nee, sorry, aan Jeanne Poulussen, die ‘is opgeleid als familieopsteller en systemisch therapeut aan het Hellingerinstituut’. Zij zal de opstellingen zaterdag ongetwijfeld met een kritische blik bekijken en de formaties waar nodig herschikken. Je zult zien dat het helemaal goed komt met die familieopstellingen.

3 opmerkingen:

 1. Erg leuk hoe je de verschillende opstellingen door elkaar laat lopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Had Jeanne nog veel aanpassing op de opstellingen? Of heeft FC sterke arm de competitie zonder problemen van de mat geveegd?

  Groeten Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Adriana
  Ja, Jeanne heeft nog de nodige wijzigingen in de opstellingen aangebracht. Je weet hoe vrouwen zijn: geen verstand van voetbal, maar het toch beter menen te weten. Niet dat Jeanne fundamentele veranderingen doorvoerde; ze liet het bij kleine correcties als een middenveld dat met de punt naar achteren diende te opereren in plaats van naar voren en backs die de opdracht kregen meer te knijpen. Opmerkelijk was wel dat de enige opstelling die ze ongewijzigd liet - die van Racing Moelbaerenbos Pirates - als sterkste uit de bus kwam.

  BeantwoordenVerwijderen