maandag 3 mei 2010

Klein mysterie 156 – 295.000

Na de geplande uitbreiding zal pluimveebedrijf Van Leendert BV aan de Mackayweg in Tienray op vijf hectare 295 duizend leghennen gaan herbergen, zo bleek vorige week dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tweehonderdvijfennegentigduizend kippen. Inderdaad, 295 gevolgd door drie nullen. Tweehonderdvijfennegentigduizend! Laat iemand dergelijke enorme aantallen eigenlijk wel eens daadwerkelijk tot zich doordringen? Mijn eigen kippenhok is na een korte periode van leegstand op dit moment gevuld met twee hennen en een haan die ik van de buurman heb geleasd. Met z’n drieën hebben ze een ren van 13,5 vierkante meter tot hun beschikking en een nachthok van 3,40 vierkante meter. Ondanks ruim dertig jaar ervaring als kippenhouder is het me nooit gelukt de geheimen van de kippentaal te ontrafelen. Zeker weten doe ik het dus niet, maar toch heb ik de indruk dat ze het met z’n drieën best naar hun zin hebben. Goed, al die sneeuw afgelopen winter vonden ze maar niks, er is wel eens een wezel of een roofvogel die hen de schrik op het lijf jaagt en die rat die vorig jaar telkens hun voer opvrat, zullen ze beslist hebben vervloekt.
Daar staat tegenover dat ze op warme zomerdagen heerlijk kunnen baden in het mulle zand. Dat ze naar believen gezamenlijk of in hun eentje kunnen opereren. Dat ze gezellig met z’n drietjes kunnen zitten suffen op een stok. Dat de haan regelmatig z’n hennen-kom-toch-eens-kijken-wat-ik-nu-weer-voor-lekkers-heb-geluidjes kan uitstoten.
Ondanks die ogenschijnlijke kippentevredenheid bekruipen me ook regelmatig schuldgevoelens. Zou de deur van de ren overdag eigenlijk niet open moeten staan? Verschoon ik het nachthok wel vaak genoeg? Moet ik niet zorgen voor meer hennen-kom-toch-eens-kijken-wat-ik-nu-weer-voor-lekkers-heb-geluidjes van de haan? Voelt die ene kip die zich altijd wat afzijdig houdt zich wel helemaal senang? Niet dat ik er nachtenlang van wakker lig, maar af en toe knaagt het wel. En ik draag slechts de verantwoordelijkheid over drie kippen. Wat moet er wel niet allemaal door je hoofd spoken als je 295 duizend kippen onder je hoede hebt? Kippen zonder ren, zonder nachthok, zonder daglicht, zonder hanen die hennen-kom-toch-eens-kijken-wat-ik-nu-weer-voor-lekkers-heb-geluidjes maken, zonder stokken om op te zitten suffen, zonder ruimte om zich afzijdig te houden. Ik geloof, nee, ik weet wel zeker, dat ik de verantwoordelijkheid om voor 295 duizend van die kippen te zorgen, niet aan zou kunnen. Van CDA en Essentie moeten we blij zijn dat er mensen zijn die die verantwoordelijkheid wel aandurven. Ik heb daar m’n twijfels bij.

1 opmerking:

  1. Voormalig wonderorenfan11 mei 2010 om 15:36

    Schijnheiligheid troef!
    Waar was de auteur dezes toen enkele kippen omvielen toen zij met de wonderoren van Perry M te H geconfronteerd werden???????

    BeantwoordenVerwijderen