maandag 6 september 2010

Klein mysterie 196 – Folder

Als mijn nichtje van 8 zich in de auto verveelt, gaat ze vrachtwagens tellen. Als mijn tante van 64 voor gesloten spoorbomen staat, gaat ze het aantal wagons van een goederentrein tellen. Zelf heb ik last van vele dwangmatigheden, maar juist niet van dwangmatig tellen. Met één uitzondering: als ik ergens iets lees in de trant van ‘Vijf argumenten voor een kiosk op het Lambertusplein’, ‘Acht voorbeelden van prominente CDA’ers die pas op latere leeftijd tot inzicht kwamen’ of ‘Tien potentiële locaties voor een Horster skatebaan’, dan zal ik altijd natellen of dat aangekondigde aantal ook wordt gehaald. U zult er versteld van staan hoe vaak dat niet het geval is. Zie bijvoorbeeld De Volkskrant van afgelopen woensdag:Een dag eerder had ik toevallig deze folder toegespeeld gekregen:Die bevat onder meer een lijstje van 10 dingen die je zeker moet doen in Horst aan de Maas:Inhoudelijk arbitrair, getalsmatig niets mis mee. Alleen al daarom verwacht je geen fout bij de opsomming van de zestien kernen van Horst aan de Maas. Mis:Het is dat ik geen inwoner van Swolgen ben, anders zou ik me ernstig gediscrimineerd voelen.

Bijzonder interessant leesvoer trouwens, die folder. Leerzaam bovendien. Ik kwam er van alles in tegen dat ik nog niet wist. Zo blijkt Horst aan de Maas (én in de Peel)ineens te zijn opgewaardeerd tot een regio: En die regio maakt op zijn beurt weer deel uit van de regio Venlo:Op de vraag of Swolgen daar misschien dan wel bij hoort, geeft de folder helaas geen antwoord.

Ook nieuw voor mij: De specialiteit van de overige twaalf kernen blijft jammer genoeg in nevelen gehuld. Tienray – Mariadorp, Hegelsom – Bonendorp en America – Rowwen Hèzedorp liggen voor de hand, maar naar de specialiteit van bijvoorbeeld Kronenberg, Meerlo en Swolgen ben ik oprecht benieuwd.

Laat verder de betekenis van deze zin even tot u doordringen:Dat betekent dus – ondanks het feit dat elk dorp zijn eigen specialiteit heeft – dat de regio Horst aan de Maas ook kernen telt die niet de moeite van een bezoek waard zijn. Welke? Daarover laat de folder zich niet uit.

Het beste nieuws – ik begrijp werkelijk niet hoe ik het heb kunnen missen – heb ik tot het laatst bewaard: in het centrum van Horst is betaald parkeren ingevoerd! Weliswaar alleen buiten de blauwe zones, maar het begin is er. Wordt er dan toch geluisterd naar Horst-sweet-Horst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten