woensdag 4 mei 2011

Top 5 – Horster oorlogsmonumenten (3)

Pasen – Porto-Villarreal – lintjesregen – Engels koninklijk huwelijk – Koninginnedag – PSV geen kampioen – 1 mei – VVV-Feyenoord – kermis – Barcelona-Real – Bevrijdingsdag – Moederdag. Het lijkt tegenwoordig wel elke dag feest. Nog even en de dodenherdenking wordt gezien als een hinderlijke onderbreking van het feestritme.
Bert Wagendorp schrijft vandaag in De Volkskrant: ‘Herdenken hoeft niet per se vergezeld te gaan van de obligate waarschuwing tegen herhaling. Het gaat erom niet te vergeten waartoe wij in staat zijn – en daarvoor moeten we de verhalen blijven vertellen.’ Zo is het. Dus voor de derde keer een top 5 van Horster oorlogsmonumenten. Zoals vorig jaar al gezegd: het aanbrengen van een rangorde in oorlogsmonumenten is eigenlijk belachelijk. Drie keer een top 5 van Horster oorlogsmonumenten is minstens drie keer zo belachelijk. Maar wat doet het ertoe? We moesten de verhalen toch blijven vertellen? Nou dan. Mijn top 5 van Horster oorlogsmonumenten van 4 mei 2011 (waarin esthetische overwegingen het opnieuw afleggen tegen emotionele):

5.
Gedachteniskruis aan de Zeesweg in Sevenum ter herinnering aan Jan van Berlo, Jozef van Berlo, Jan Dorssers, Bernard Oomen, Jan Oomen, Jan Rijs en Theodoor Voermans die op 20 januari 1943 om het leven kwamen toen een vliegtuigbom ontplofte. Een wijsheid die ik ontleen aan Kruisen en kapellen Sevenum (Sevenum 2000).

4.
Na een aanval door een Duitse nachtjager stortte in de nacht van 12 op 13 juni 1944 in de buurt van de huidige Heesweg in Meerlo een geallieerde Lancaster bommenwerper neer. Zes van de zeven bemanningsleden kwamen om. De enige overlevende, de Britse radiotelegrafist Jack Trend, onthulde dit monument op 7 juni 2008 (klik hier voor meer informatie).

3.
Van 28 tot en met 30 november 1944 woedde de Slag om Broekhuizen, met het dertiende-eeuwse kasteel Broekhuizen als middelpunt. 43 geallieerde soldaten vonden de dood, 140 raakten gewond. Schattingen van het Duitse dodental variëren van 17 tot 60. Het kasteel werd grotendeels verwoest. Wat er nog van restte werd na de bevrijding gesloopt (klik hier voor meer informatie). Heropbouw zou in mijn ogen afbreuk doen aan het monument.

2.
Harrie Driessen was een Horster student die tijdens de oorlogsjaren onder meer het illegale blad Vrij Nederland verspreidde. Op 29 juli 1944 viel hij bij toeval in Duitse handen. Driessen probeerde te vluchten maar werd door een kogel getroffen. Hij kwam via het ziekenhuis in Horst in Vught terecht. Daar werd hij op 6 september 1944 op transport gesteld naar Sachsenhausen. Waarschijnlijk ter hoogte van Ravenstein probeerde hij opnieuw te ontsnappen. Een Nederlandse SS’er opende het vuur en wist Driessen dodelijk te treffen (bronnen: A.P.M. Cammaert, Het verborgen front (Leeuwarden/Mechelen 1994) en Loe Derix, Oud Horst in het nieuws, deel 6 (Horst 1994).

1.
Zou het begrip ‘beklemmende stilte’ speciaal zijn uitgevonden om de sfeer te verwoorden die hangt rond een oorlogsmonument in een bosrijk gebied? Moet haast wel. Je hoeft niet over een bijzonder levendige fantasie te beschikken om je voor te stellen wat zich hier bij het Bedelaarspad in Kronenberg op 8 oktober 1944 heeft afgespeeld. Huiveringwekkend (klik op de foto om haar te vergroten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten