maandag 6 juni 2011

Klein mysterie 256 – Voltage

Je hebt waaghalzen en je hebt angsthazen. Ik behoor tot de laatste categorie. Niet van geboorte: ik ben het geworden toen ik op m’n vierde in een boom klom en de politie me vervolgens per megafoon sommeerde er weer uit te komen. Sindsdien probeer ik me zo goed en zo kwaad als het kan als angsthaas door het leven heen te slaan. Dat lukt vrij redelijk. Aanvechtingen om de waaghals uit te hangen kan ik doorgaans zonder al teveel moeite de kop in drukken. Maar eens in de zoveel tijd doet zich een moment voor dat de neiging tot waaghalzerij bijna onbedwingbaar wordt. Afgelopen zaterdag was het weer eens zover. Het was warm. Wat doe je dan? Je gaat een stuk fietsen. Zo belandde ik op de Herenbosweg. Enkele honderden meters achter de Moelbaerenbos voert daar een onverharde, naamloze zijweg naar rechts naar enkele akkers. En naar een enigszins morsig perceeltje met wat semipermanente bebouwing dat je met de benaming ‘gribus’ tekortdoet en waarvoor ‘buitenverblijf’ weer te veel eer is. Maar waarom zoeken naar een omschrijving? Op het toegangshek staat meer dan duidelijk wat dit is:
Een uitwijding over de aard van het proefcentrum bewaar ik voor een andere keer. Waar het me in dit verband om gaat is dat waarschuwingsbordje voor schrikdraad. Als angsthaas houd ik me altijd verre van schrikdraad. Toch kostte het me hier ineens moeite m’n natuurlijke instinct tot waaghalzerij te beteugelen. Dat kwam omdat er op het toegangshek nog een ander bordje hangt:
Of voor wie het zo niet kan lezen:
En op een ander hek, een paar meter verderop:
Ik kreeg ter plekke lust in een vergelijkend schrikdraadonderzoek. Wat is het voltage van normale schrikdraad? Meer of minder dan 2400 en 4400 volt? Hoe voelt de siddering die door je lijf gaat bij aanraking van een hek met 4400 volt? Is dat een andere sensatie dan een schok van 2400 volt? Of kun je die eigenlijk tegen elkaar wegstrepen? Hoe hoog vlieg je in de lucht bij een schok van 2400 dan wel 4400 volt? Waarom op het ene hek 2400 en op het andere 4400 volt? Waarom ’s nachts een ander voltage dan overdag? Wanneer eindigt de avond en begint de nacht? Wanneer eindigt de nacht en begint de ochtend?
Stuk voor stuk vragen waarop ik toch wel graag een antwoord had. Angsthazerij weerhoud me. Maar het kan niet anders of onder de lezers van Horst-sweet-Horst bevinden zich waaghalzen. Misschien wil een van hen zo aardig zijn zich naar de Herenbosweg te begeven, het hierboven globaal beschreven onderzoek uit te voeren en mij (en via mij de lezers van Horst-sweet-Horst) daarvan verslag uit te brengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten