maandag 13 februari 2012

Actualisatie – Top 5 Vergelijkingen van Horst en omgeving met archetypische plaatsen, streken, gebouwen en wijken (2)

Ja hoor, we hebben er weer eentje te pakken. Als u ten minste zo coulant wilt zijn mij toe te staan dat ik aan de vergelijkingen van Horster plekken, gebouwen en wijken met archetypische plaatsen, streken, gebouwen en wijken ook pleinen toevoeg. Nee, het Schutroedeplein is niet vergeleken met het San Marcoplein in Venetië. En het Valkplein evenmin met Trafalgar Square. Of het Van der Horstplein met de Dam.
Welk plein dan wel ten prooi viel aan een archetypische vergelijking? Het Wilhelminaplein. Staat in de volksmond bekend als Klein Vrijthof, zo betoogde CDA-fractievoorzitter Rudy Tegels afgelopen dinsdag in de lange tijd slaapverwekkende vertoning genaamd ‘gemeenteraadsvergadering’: ‘We hebben vernomen dat het Wilhelminaplein in de volksmond al “het klein Vrijthof” wordt genoemd.’ Waaruit maar weer eens blijkt dat het CDA inderdaad midden in de samenleving staat. Dit in tegenstelling tot ondergetekende – want hem had dit geluid uit de volksmond nog niet bereikt.
Het Wilhelminaplein dus als Klein Vrijthof. ‘Welk Vrijthof?’ is dan de eerste vraag. Tik op Google Maps ‘Vrijthof’ in en je krijgt acht Vrijthoven: in Echt, Hilvarenbeek, Maastricht, Nunhem, Oirschot, Steenwijk, Vierlingsbeek en Vleuten. Een beetje flauw natuurlijk, want al zou Nederland 43 Vrijthoven tellen, er is slechts één echt Vrijthof, namelijk dat van Maastricht.
Het Wilhelminaplein vergelijken met het Vrijthof van pak ’m beet Steenwijk zou hetzelfde zijn als het oranje van Wittenhorst vergelijken met het oranje van Leunen in plaats van met het oranje van het Nederlands elftal.
Belangrijker: kan het Wilhelminaplein de vergelijking met het Maastrichtse Vrijthof doorstaan? Een retorische vraag, hoeven we verder niet al te lang over uit te weiden. Ja, als je uitsluitend de aaneenrijging van horecagelegenheden als maat der dingen neemt, dan zou de vergelijking misschien nog hout kunnen snijden.
Overigens blijf ik die vergelijkingen van Horst en omgeving met archetypische plaatsen, streken, gebouwen, wijken en nu dus ook pleinen zien als uitingen van een minderwaardigheidscomplex. Daarom voor alle duidelijkheid: ik heb dit weekend níet geschaatst in het Giethoorn van het Zuiden
en de Hollands Venetiëtocht (over archetypische vergelijkingen gesproken) vond gisteren plaats in het Griendtsveen van het Noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten