maandag 27 februari 2012

Klein mysterie 319 – Sportkrant

Voor actueel voetbalnieuws moet je tegenwoordig bij Plus zijn.
In het Horster filiaal pikte ik zaterdag de ‘ruilmiddageditie’ van de Sportkrant mee. Met zo’n naam ben je dan even bang dat het een blad betreft dat voor de helft of meer gevuld is met non-nieuws over tweederangssporten als tennis, hockey, wielrennen en schaatsen. Gelukkig valt dat reuze mee. Wat zeg ik? Niettegenstaande de naam zijn alle vier de bladzijden van de Sportkrant uitsluitend en alleen gewijd aan de enige sport die er werkelijk toe doet (klik op de foto voor een vergroting).
Lees de (gratis) Sportkrant en je valt van de ene verbazing in de andere. Vergeet voortaan Johan Derksen, Jack van Gelder, Frits Barend en al die andere opgeblazen types: het werkelijk opzienbarende voetbalnieuws vind je in de Sportkrant. Zomaar een greep uit deze editie: Robbie Jenniskens wordt zeer nadrukkelijk in verband gebracht met Ajax, Jordi Thijssen stapt deze zomer over naar Vitesse, Sven Kuijpers wordt de nieuwe trainer van FC Twente en ondanks z’n zware enkelblessure biedt De Graafschap Stef Verbong contractverlenging aan.
Voeg daar de column van Tom Heijligers, het exclusieve interview met Vince Versleijen en het voetbalweerbericht aan toe en duidelijk wordt dat we hier te maken hebben met een belangrijke nieuwe speler op de Nederlandse voetbalbladenmarkt die Voetbal International geduchte concurrentie zal gaan aandoen.
Met z’n nadruk op transfernieuws en –geruchten doet de Sportkrant een beetje denken aan La Gazzetta dello Sport.
Er is echter één levensgroot verschil: waar het befaamde, op roze papier gedrukte Italiaanse sportdagblad slechts hoogstzelden op een foutje valt te betrappen, daar barst het Horster equivalent van de feitelijke onjuistheden. Dat Co Adriaanse als trainer van FC Twente wordt aangeduid zou nog met een wel heel erg vroege deadline te maken kunnen hebben en valt de samenstellers daarom misschien niet euvel te duiden. Maar de nijvere verdediger Stan Verhaagh, die na het openbreken van z’n contract in elk geval tot 2015 bij VVV zal blijven, ‘aanvaller’ en ‘vleugelspits’ noemen?
En hoe vaak heeft Sjoert Peeters de dames en heren journalisten nu al niet aan hun verstand proberen te peuteren dat z’n voornaam op een t eindigt? En toch schrijft de Sportkrant doodleuk: ‘PSV in onderhandeling met FC Utrecht over transfer Sjoerd Peeters.’
Het allerbontst maakt het blad het in een bericht over de transfer van Emil Litjens van ADO Den Haag naar Roda JC. De doorgaans zo betrouwbare doelman wordt in de kolommen van de Sportkrant opgevoerd als ‘de getalenteerde aanvaller’.
Doet je toch een beetje twijfelen aan de betrouwbaarheid van al die andere berichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten