maandag 16 april 2012

Intermezzo – Jachthut (21)

Je kunt veel van de goede man zeggen, maar dat zou onze Bernhard natuurlijk nooit zijn overkomen, een heup breken op een jachttrip.
Wat in de berichtgeving over de Botswaanse jachtpartij van Juan Carlos tot dusverre ontbreekt, zijn tot de verbeelding sprekende details. Draagt de Spaanse koning tijdens de jacht zo’n groen jagershoedje met veer? Of zit ook tijdens de jacht z’n kroon als vastgeplakt op z’n koninklijke hoofd? Jaagt hij vanuit een van alle moderne gemakken voorziene jachthut of zit hij gewoontjes op een Spartaanse, met groene netten gecamoufleerde Leitersitz? Bladert hij in beduimelde pornoblaadjes als er even geen olifanten aan z’n oog voorbijtrekken? Haalt hij zelf de trekker over of wordt dat voor hem gedaan?
Zolang een antwoord op dergelijke toch zo intrigerende vragen uitblijft, zult u het moeten doen met de banale Horster werkelijkheid. En die is dat ik verheugd melding kan maken van maar liefst zes nieuwe, onlangs ontdekte Horster Leitersitze. De rijke oogst van een middagje beter dan normaal uit je doppen kijken in de Schadijker Bossen.
De eerste twee stoelen zijn een duo dat de toegang lijkt te vormen tot het flink op z’n kop gezette bosgedeelte achter de overdekte schietbaan van schietvereniging Davy Crockett.
Enkele honderden meters verderop ligt midden in de bossen een langgerekt perceel dat deels als weiland en deels als akker in gebruik is. Aan de akkerranden staan twee eenvoudige Leitersitze waarover verder weinig bijzonders te melden valt.
Een derde bevindt zich precies op de grens van weiland en akker. Hij is geplaatst in een solitair dennenboompje. Het feit dat hij zo onopvallend wil zijn, maakt deze Leitersitz nu juist zo bijzonder opvallend.
Roept aangename herinneringen bij me wakker aan de stormbaan in Dad’s Army.

De zesde Schadijker ladderstoel is op zichzelf ook niet zo heel opmerkelijk:
Hier is het meer de omgeving die er toe doet: op circa vijftig meter van de stoel beleefde ik voor het eerst in m’n carrière als jachthuttenspeurder de perverse sensatie van het oog in oog staan met een likpaal.
Een meter of tien verderop ook nog een voerplaats:
In één klap zes Leitersitze. Waar zijn de tijden gebleven dat een Top 5 van Horster jachthutten me nog een uitdaging leek? Intussen ben ik de tel kwijtgeraakt, maar het zou me niet verbazen als ik al boven de dertig zit. Het moment waarop ik wetenschappelijk kan vaststellen dat de Horster dreven meer jachthutten dan wild bevatten, nadert met rasse schreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten