Meterik ineens een links bolwerk? Nee, dat is overdreven. Maar dat de
sociaaldemocraten in dit conservatieve kerkdorp anno 2019 twintig procent van
de stemmen halen, is toch wel hoogst opmerkelijk te noemen. Afgelopen zondag
gebeurde het. Aan de orde waren de Poolse parlementsverkiezingen. Net als bij
de Europese verkiezingen in mei (klik hier) was in Meterik weer een stembureau
ingericht. Dat de parkeerborden zondag nog verwezen naar dat Europese verkiezingsstembureau
van mei
Horst aan de Maas liefdevol, verontwaardigd, uitdagend, kritisch en verwonderd beschouwd
Mild gekruid
▼
zaterdag 19 oktober 2019
Intermezzo – Pools stembureau (2)
vrijdag 18 oktober 2019
Intermezzo – Installaties Eric van Grootel
Naar verwachting slecht weer komend weekend. Ideale omstandigheden dus om een
bezoekje te brengen aan de expositie van installaties van Eric van Grootel in
Oirlo. Eric van Grootel? Is dat niet de eigenaar van een dierenwinkel aan de
Hoofdstraat in Horst? Klopt. Maar Eric van Grootel is meer dan alleen dieren. Hij
maakt sinds enkele jaren ook intrigerende installaties. In P.ART.S, de galerie
van Piet Siebers, treedt hij er nu voor het eerst mee naar buiten.
woensdag 16 oktober 2019
Intermezzo – Donker Horst
Nee, hoge verwachtingen had ik er eerlijk gezegd niet van. Ik vermoedde iets in
de trant van een als middeleeuwse markt vermomde braderie met loslopende omaatjes
met uilenbril en handtas die je aanspreken terwijl je daar niet op zit te
wachten. En ja, toch ben ik gegaan, twee keer zelfs, maandag- en dinsdagavond.
Om te kunnen oordelen, veroordelen desnoods. En ja, het was heel anders dan ik
had verwacht. En ja, het viel me alleszins mee, Donker Horst.
zondag 6 oktober 2019
Intermezzo – Jan Holthuis
Gekend? Nee, ik zou niet durven beweren dat ik hem heb gekend. Wel meegemaakt.
M’n hele leven lang.
Als mijn huisarts, die me als puber onzeker maakte door m’n voetbalblessures steevast met hun Latijnse naam aan te duiden, in de onjuiste veronderstelling dat ik als gymnasiast dan wel zou begrijpen wat eraan haperde. Als erudiet die het maar moeilijk kon vatten dat mensen, mannen vooral, voor hun plezier achter een bal aanrennen. Als huisarts-in-ruste die eerst m’n zieke vader, met wie hij eerder op gezette tijden lange wandelingen in de Ardennen had gemaakt, en daarna m’n zieke moeder regelmatig kwam bezoeken.
Als mijn huisarts, die me als puber onzeker maakte door m’n voetbalblessures steevast met hun Latijnse naam aan te duiden, in de onjuiste veronderstelling dat ik als gymnasiast dan wel zou begrijpen wat eraan haperde. Als erudiet die het maar moeilijk kon vatten dat mensen, mannen vooral, voor hun plezier achter een bal aanrennen. Als huisarts-in-ruste die eerst m’n zieke vader, met wie hij eerder op gezette tijden lange wandelingen in de Ardennen had gemaakt, en daarna m’n zieke moeder regelmatig kwam bezoeken.
donderdag 3 oktober 2019
Ingezonden – Pioniers van het platteland
Horst-sweet-Horst ontving een ingezonden bijdrage van Lotte Spreeuwenberg. Lotte
is afkomstig uit Melderslo en is onderzoeker en docent filosofie aan
Universiteit Antwerpen.
Pioniers van het platteland
Pioniers van het platteland
Deze week protesteerden de boeren tegen het steeds kleiner wordende draagvlak voor voedselproductie in Nederland. In Horst aan de Maas lijkt dat draagvlak nochtans erg groot: afgelopen weekend werd het Nieuw Gemengd Bedrijf geopend (de grootste megastal van het land) en vlak daarvoor werden datzelfde bedrijf en zijn coöperatie genomineerd voor de lokaal prestigieuze ondernemersprijs (met dit jaar het thema ‘mens en dier’). In diezelfde week gaf de commissie Remkes aan dat er minder dieren gehouden moeten worden en legden wereldwijd meer dan zes miljoen mensen voor één dag hun werk neer om klimaatactie op te eisen.
Het probleem zit in de vraagstelling. In Horst aan de Maas vragen we ons af: ‘Hoe kunnen we de gezondste regio worden?’ of ‘Hoe kunnen we verduurzamen?’ We vergeten daarbij de vragen die daaraan voorafgaan. Wat ís gezondheid eigenlijk? Gezond voor wie? Wat is duurzaamheid? Wat is de relatie tussen mens, dier en de natuur? En hoe zou die moeten zijn?
Vragen beantwoorden doen we altijd vanuit ons eigen perspectief. Door andere ervaringen heeft iedereen kennis van andere zaken en zullen we dus anders op vragen antwoorden. Daarnaast spelen belangen (bewust en onbewust) ook mee. Op de vraag wat gezond is zal een dokter anders antwoorden dan een veehouder. Het gaat dus om de juiste vragen stellen, maar ook om die zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. In een gemeenschap als Horst aan de Maas worden (kijkend naar de afgelopen decennia) de vragen en antwoorden structureel door dezelfde mensen gesteld en bepaald: agrariërs en de politieke partij die het meest met de agrariërs voor heeft. Een groep mensen met dezelfde doelen en wensen. Het gaat er (nu) niet om of die wensen goed of verkeerd zijn, maar een homogene groep stelt onvermijdelijk dezelfde vragen, geeft dezelfde antwoorden en stelt dus ook steeds dezelfde prioriteiten boven andere belangen. Pionieren wordt dan moeilijk – maar niet onmogelijk.
Naast open vragen stellen en eerlijke antwoorden zoeken is nog iets anders noodzakelijk voor vooruitgang: het erkennen van onze prioriteiten. Een megastal kan zo duurzaam mógelijk ingericht worden, maar een duurzame megastal bestaat niet. Een megastal kan ingericht worden dat het zo goed mógelijk bij een gezonde regio past, maar het meest gezond is het natuurlijk niet. Wie het daar niet mee eens is zou zichzelf de open vraag moeten stellen: wat is gezond? En voor wie? Let op: je mag niet je eigen prioriteiten mee laten wegen. (Vervelend spel hè.)
Wie is er nu verantwoordelijk voor die vooruitgang? Het is inderdaad enorm oneerlijk de last volledig bij het platteland en de boer te leggen. De stedeling kan zijn prioriteiten makkelijker verschuiven: die heeft niet dezelfde belangen. Het is te makkelijk om vanuit de stad te zeggen dat de boer de juiste vragen moet stellen, om vervolgens wel de goedkoopste kip te willen eten. Die prioriteit voor economische belangen bij zowel politiek als burger zorgt ervoor dat de boer al decennia steeds meer moet voor steeds minder. Pionieren begint daarom bij het erkennen dat we in een niet langer houdbaar systeem zitten. Prioriteit voor financiële belangen heeft niet gewerkt: de aarde raakt op, de boer houdt de kop niet boven water, we missen de natuur en we willen verandering. De echte pioniers bevinden zich juist daarom op het platteland: daar moet men meer opgeven om vooruitgang te bewerkstelligen. Boeren is een prachtig beroep, net als ondernemen. Er zijn al mooie voorbeelden van door de lokale consument gestuurde boerenbedrijven waarbij de boer duurzaam en zonder financiële risico’s kan boeren (zie - klik hier - de aflevering ‘Plattelandspioniers’ van Tegenlicht).
Lotte Spreeuwenberg
woensdag 2 oktober 2019
Intermezzo – Rolpatroon (2)
En dan was er natuurlijk nog de belangwekkende kwestie van de
wc-rol. Hang je die op met het papier afrollend aan de muurzijde (achterhangen)
of met het papier afrollend aan de potzijde (voorhangen)? In januari 2017
wijdde ik – achterhanger sinds mensenheugenis – er al eens een stukje aan (klik
hier) en hield er in Café De Verbeelding zelfs een anonieme schriftelijke
enquête over. Ik beloofde destijds ‘de hoogst opzienbarende resultaten’ te
publiceren op Horst-sweet-Horst. Maar hoe gaat dat? Andere dringende zaken,
andere prioriteiten en toen raakten het rolpatroon en de enquête uit mijn
blikveld. En nu zijn ze daar ineens weer terug. Met dank aan een fervente voorhanger,
nota bene een voornaamgenoot.
‘Ik degene ben die het papier altijd ophangt. Omdat het de enige juiste wijze van ophangen is! Voor ons huishouden is er dus géén discussie over! Omdat vrouwen (bijna) altijd gelijk hebben! Poep zeer regelmatig > dus ervaren!’Een blonde Duitse, schoenmaat 39, hangt voor omdat:
‘Het makkelijker te pakken is, makkelijker rolt en mooier uitziet. En überhaupt, wie hangt de rol nu achterstevoren op? We hebben 2 wc’s, maar ik & mijn man hebben de kinderen goed opgevoed: we hangen allemaal voor!’Ten slotte een vrouw met onbekende schoenmaat. Zij hangt voor omdat:
‘Ik dat zo geleerd heb van zuster Theresita die dit behandelde in de les huishoudelijk beheer op de leraressenopleiding N XIX. Dit staat voor landbouwhuishoudlerares.’