Mild gekruid

maandag 29 september 2014

Klein mysterie 591 – Politie (1)

De Horster politie en de sociale media, dat blijft maar een problematisch huwelijk. Dit weekend was het weer raak. Vrijdagmiddag zag deze politietweet het levenslicht: ‘Buitengebied Kronenberg-Sevenum: Witte bestelbus gespot met Frans kenteken en 2 mannen met weinig goeds in de zin. 0900-8844 als je ’m ziet.’
Precies 24 uur later volgde een nieuwe tweet: ‘De bus met Frans kenteken blijkt van een Sevenumse man te zijn … die deels in Frankrijk woont! Niks aan de hand. Bedankt voor de retweets.’
En daar bleef het bij. Géén openbare excuses aan de Sevenumse man, géén uitleg over hoe het zo heeft kunnen komen, géén antwoorden op de vele vragen die gesteld werden op de Facebookpagina van de politie (waarop de tweet eveneens verscheen), géén mea culpa voor de veroorzaakte onrust, überhaupt geen mea culpa. 
Wat ik graag zou willen weten, is wat vooraf is gegaan aan het verzenden van die eerste tweet. Een telefoontje van een verontruste burger? Een waarneming van de politie zelf? En waar kwam de wetenschap vandaan dat de mannen weinig goeds in de zin hadden? Meer in het algemeen: welke afwegingen worden gemaakt alvorens een tweet de deur uitgaat? Waarom dit wel en waarom dat niet? Hoe ernstig moet het verdachte feit zijn? Hoe sterk moet de verdenking zijn? Rechtvaardigt één telefoontje bijvoorbeeld een tweet? Of is het aloude principe van check and double check nog altijd in zwang?  
De tweede tweet intrigeert me zo mogelijk nog meer dan de eerste. Omdat de bus van een Sevenumse man blijkt te zijn, is er niets aan de hand. Dat wekt de suggestie dat er wel wat aan de hand was geweest als de bus van een Franse, Spaanse, Marokkaanse, Oegandese of Tuvaluaanse man was geweest. Een valse suggestie, want er was niets aan de hand omdat er niets aan de hand was. Dat die man uit Sevenum komt, verklaart hoegenaamd niets, of het zou zo moeten zijn dat het Sevenummerschap per definitie impliceert dat je niets doet wat niet door de beugel kan. 
Als de (Horster) politie zich zo nodig op de sociale media wil begeven, dan brengt dat ook een aantal verplichtingen met zich mee. Zoals de plicht tot uiterste zorgvuldigheid. Zoals de plicht elk woord op een goudschaaltje te wegen. Zoals de plicht te reageren op serieuze vragen die voortvloeien uit de aan de openbaarheid prijsgegeven berichten. Zoals de plicht verantwoording af te leggen voor achteraf onjuist gebleken berichten. Veel te vaak blijft dit allemaal achterwege, met insinuaties, speculaties, valse beschuldigingen en een hoop onrust tot gevolg. Hoogst irritant, hoogst contraproductief.
Brachten de tweets dan helemaal niets goeds? Toch wel: de verrukkelijke kop ‘Politie waarschuwt voor Fransmannen’ op de website van omroep Reindonk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten