Mild gekruid

maandag 26 juli 2010

Top 5 – Vergelijkingen van Horst en omgeving met archetypische plaatsen, streken, gebouwen en wijken

In antwoord op de vraag waar ze op vakantie zijn geweest, antwoordden sommige lolbroeken ‘Naar Rundumhausen’. Ook sneu zijn mensen die hun vakantie doorbrengen in Sint-Hiero, Playa del Balcona, Bad Meingarten, Thushavn, Tuinesië, Environs-la-Maison of aan het Meer van Hiernève. Maar dit is allemaal nog vrij onschuldig vergeleken met de hotemetoten die doen alsof vergelijkingen met andere plaatsen, wijken of gebouwen nodig zijn om hun eigen plaats, wijk of gebouw te doen opstomen in de vaart der volkeren, maar in werkelijkheid kampen met een minderwaardigheidscomplex van zorgwekkende omvang. Zo bestaan er volgens Wikipedia maar liefst elf steden en dorpen, waaronder Amsterdam, Appingedam en Giethoorn, die zichzelf betitelen als ‘Venetië van het noorden’.
Ons eigen Limburg wil zich sinds kort op de kaart zetten als Piemonte van het Noorden. Want u wist het waarschijnlijk niet, maar waar het Limburg altijd aan heeft ontbroken, was, in de woorden van gedeputeerde Jos Hessels, een ‘referentieregio’. Gelukkig is dat probleem opgelost sinds de gedeputeerde eind april Piemonte bezocht: ‘Een regio, die net als Limburg beschikt over uitstekende streekproducten, die een prachtig landschap weet te combineren met industriële bedrijvigheid en waar top-restaurants en prachtige hotels garant staan voor het grote genieten van de geneugten des levens.’ Uit NRC Handelsblad van 2 juni:Piemonte als referentieregio dus. De gedeputeerde belooft alle ervaringen te zullen verwerken in ‘een uitgebreide rapportage, die uiteindelijk de basis zal zijn van een plan van aanpak voor de ontwikkeling van Limburg tot het “Piemonte van het Noorden”’. Ik kijk er nu al naar uit.

Ook Horst en omgeving hebben al vele jaren te lijden onder vergelijkingen met archetypische plaatsen, wijken en gebouwen. Mijn top 5:

5. Rivièra van Horst. Zaterdag voor het eerst gelezen in Dagblad De Limburger. Bedoeld wordt ‘het meertje achter het Parkhotel’.Volgens de krant ontsproten aan het brein van ‘dorpelingen met gevoel voor dramatiek’. Zou het? Lijkt me eerder foldertaal of een bedenksel van een extern adviesbureau.

4. Quartier Latin.Dagblad De Limburger noemde het plan van wethouder Leon Litjens voor een Horster Quartier Latin op de plek waar nu het Rode Kruisgebouw ligt op 30 januari 2008 ‘een speelse gedachte’. Moeten we er rouwig om zijn dat het daar vooralsnog bij is gebleven?

3. De Eiffeltoren van Horst. 24 juli 2003. Dagblad De Limburger bericht enthousiast over de aanstaande herontwikkeling van de ruïne van kasteel Ter Horst. Architect Geer Selen is verantwoordelijk voor de plannen. De kasteelruïne kan volgens hem uitgroeien tot een centrum van historie en cultuur: ‘Let maar op. De ruïne wordt de Eiffeltoren van Horst.’ Droom maar lekker verder.

2. Wageningen van het Zuiden. Gemunt door voormalig burgemeester Romé Fasol, gretig omarmd door de huidige burgemeester, Kees van Rooij, in de speech bij z’n installatie op 7 oktober 2005.
Bent u wel eens in Wageningen geweest?

1. Het Nederlandse Toscane. Blauwe bessenteler Theo Douven uit Melderslo in Dagblad De Limburger van 28 februari 2007: ‘Toscane. Veertig jaar geleden stelde die regio he-le-maal niets voor. Maar nu is het een van de populairste vakantiebestemmingen van Italië. Er is ook zoveel te zien en te doen, zonder dat het oorspronkelijke agrarische karakter van de streek daar onder heeft moeten lijden. Deze streek zou het Nederlandse Toscane kunnen worden.’Inderdaad, met Florence aan de Langevensche Loop als hoofdstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten