Mild gekruid

maandag 4 april 2011

Intermezzo – Het Hoge Noorden

Gisteren FC Groningen-VVV. Omdat ik nog nooit een voetbalwedstrijd in Groningen had gezien en omdat het zomaar jaren kan duren vooraleer VVV daar weer aan mag treden, had ik besloten de reis naar het Hoge Noorden te aanvaarden.Het voordeel van VVV is dat je er van tevoren al zeker van kunt zijn dat zo’n wedstrijd in een nederlaag eindigt. Wil je dus nog iets van de dag maken, dan zul je het buiten het voetbal moeten zoeken. Lukte mij dat gisteren? Boven verwachting, mag ik wel zeggen.
Om half elf liep ik al door Staphorst. Een uitgestorven Staphorst. Werkelijk geen kip op straat te bekennen. Een dorp van langslapers? Nee, ken je klassieken: een dorp van kerkgangers. Een dorp van fietsende kerkgangers.Wikipedia leert me dat de Dorpskerk 2300 zitplaatsen telt en gemeten naar het aantal geparkeerde fietsen in de omgeving van de kerk kan het niet anders of de dominee had gisteren een uitverkocht huis. Ook opvallend: de gehaakte jasbeschermers op naar schatting zeventig procent van de damesfietsen. Wat blijkt? Staphorst is de bakermat van de gehaakte jasbeschermer! Geïnteresseerd in het patroon? Klik dan hier.
Vanuit Staphorst verder naar De Wijk. Hé, zit daar een ooievaar? Ja! Niet één, maar wel tientallen. Doodgemoedereerd nesten aan het bouwen op een grasveldje voor een appartementencomplexof langs een drukke weg. Bij nader inzien allemaal vrij verklaarbaar omdat het dorp een heus ooievaarsbuitenstation heeft. Had ook Horst niet ooit iets met ooievaars?

Vervolgens via de Veenkoloniën (Griendtsveen in het groot) en het Oldambt met z’n monumentale boerderijen (wat je weer eens de oneindige stupiditeit van onze boerderettes doet beseffen) naar nog zo’n klassieker: Heiligerlee. Bekend van de Slag, ja. De Slag bij Heiligerlee in mei 1568, die sommigen beschouwen als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. De enige slag ook die Willem van Oranje won. De slag waarin zowel graaf Adolf van Nassau (een broer van Willem) als zijn tegenstrever graaf van Aremberg het leven lieten. Aan díe slag herinnert een wanstaltig monument. Mooi van lelijkheid. Pathetischer vind je ze nergens.Smullen was het ook in Scheemda:Hoe kun je nu genezen van iets dat er nog niet is? Zou het symbolisch zijn dat de pijl naar rechts wijst?
En toen moesten FC Groningen-VVV en Drachten nog komen. Wat het voetbal betreft past een eerbiedig stilzwijgen (maar met die wetenschap was ik dus al van huis gegaan).En Drachten? Drachten heeft een keer recht op een apart stukje. Want geloof me: ook Drachten ist eine Reise wert.

1 opmerking:

  1. Laten we het positief bekijken: Veendam ligt ook in Groningen. Dus die tweede zin klopt niet helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen