Mild gekruid

maandag 16 april 2012

Klein mysterie 333 – Bloesem

Bij het schrijven van deze stukjes doet zich vaak een dilemma voor. Volgens een aloude journalistieke wijsheid moet je een goed verhaal niet kapot checken. Van de andere kant wil je ook niet graag voor aap staan. Zo had ik me in het najaar van 2010 bijna belachelijk gemaakt met een stukje over dit munitiehuisje,
dat er toen overigens nog zo uitzag:
Ik had ergens gelezen dat een gemeenteraadslid uit Deurne had voorgesteld het huisje tot een schuilhut voor fietsers en wandelaars om te bouwen. Maar had de Deurnese gemeenteraad dan iets te zeggen over het in Horst aan de Maas (Griendtsveen) gelegen munitiehuisje? Dacht het niet. Het bijtende stukje over de Deurnese expansiedrift was al bijna gepubliceerd, toen ik besloot toch maar even de precieze locatie van het huisje te verifiëren. Bleek het dus net aan Brabantse zijde van de provinciegrens te liggen. Afgang op het nippertje voorkomen.
Waarmee ik maar wil zeggen dat het zich soms loont goede verhalen kapot te checken. Maar af en toe moet je ook risico’s durven te nemen. Zoals vandaag. Ik wil u deelgenoot maken van een uniek natuurverschijnsel in Horst aan de Maas. Iets dat Horst aan de Maas wereldwijd op de kaart zet. En dat, alsof god het zo heeft gewild, uitgerekend in het jaar van de Floriade. Het valt allemaal voor één keer wie stroont in en mendje. En wel hierom: achter de Weisterbeekschool, bij de splitsing Schoolstraat – Molenstraat, staat een boom in bloei.
‘Niets bijzonders, er staan op het moment wel meer bomen in bloei’, zult u zeggen. Klopt als een bus. Maar het bijzondere aan deze boom in bloei is dat hij zowel witte als roze bloesem draagt.
Witte en roze bloesem verenigd aan één boom! Heeft u het ooit zouter gegeten? Komt dat zien, komt dat zien! Liefst snel een beetje want de bloesemtijd is alweer bijna afgelopen.
Waar gaat dit toe leiden? Tot hedelfingers en varikse zwarte? Tot appels en peren? Tot kersen en pruimen? Naar verluidt zijn er al bookmakers die weddenschappen aannemen op de uitkomst. De hoogste quotering schijnt vooralsnog te zijn weggelegd voor de onwaarschijnlijke combinatie van perziken en morellen. Over een paar maanden weten we meer.
(En ga nu alsjeblieft niet beweren dat elke onbenul er in twee computerklikken achter kan komen dat twee verschillende kleuren bloesems aan één boom helemaal geen uniek verschijnsel is. Een goed verhaal …)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten