Mild gekruid

maandag 17 juni 2013

Top 5 – Horster garageboxen

Ruim twee weken geleden Sint-Petersburg vanuit de lucht naderend, sprongen behalve de samengeklonterde datsja’s vooral enorme complexen van onbestemde bouwsels in het oog. Russische favela’s? Allerminst, zo werd later duidelijk vanuit de trein. Het bleek te gaan om garageboxen. Geen tientallen, geen honderden, maar duizenden per complex. Strak in het gelid, tientallen rijen van vaak vele honderden meters lang.

Vorige week bezocht ik het fotofestival in Naarden. Te veel moois om op te noemen, maar voor de aardigheid toch even mijn top 3: 3. Marieke van der Velden, A Monday in Kabul; 2. Jan Banning, Down and Out in the South; 1. Janus van den Eijnden, New York Subway Drivers. Deze top 3 was al bepaald voordat ik de laatste van de elf festivallocaties bezocht: een garage in de Cattenhagenstraat 16-18. Met werk van Marcel Brons. En laat die nou uitgerekend een fascinatie hebben voor Russische garageterreinen in het algemeen en de Sint-Petersburgse in het bijzonder! Garagedoc heet zijn project. Het bestaat uit foto’s, video’s en tekst, behalve in Naarden ook allemaal terug te vinden op zijn website. Uit de festivalcatalogus: ‘Het project weerspiegelt de grote machtige Russische samenleving op kleine schaal. Het geeft inzicht in de opzet van het garagesysteem, de omgeving, de eigenaren, de inhoud, de historie en de botsing met het huidige Russische politieke klimaat.’ In één woord: ge-wel-dig (zelfs geweldiger dan de New Yorkse metrobestuurders)!
Horst heeft helaas geen garageterreinen en bijgevolg geen garageterreinencultuur. Horst heeft wel garageboxen. Naar schatting circa tweehonderd, bij mijn weten uitsluitend te vinden in jaren zestig- en zeventigwijken. Geïnspireerd door het project van Marcel Brons besloot ik dit weekeinde tot een (hernieuwde) kennismaking met de Horster garageboxen. Conclusie: Horst heeft jammer genoeg óók al geen garageboxencultuur (althans ik heb hem niet kunnen ontdekken). Gelukkig hoeft dat een top 5 van Horster garageboxen niet in de weg te staan:

5. Julianastraat:
Niets heerlijker dan een bal tegen een garageboxdeur hengsten. Oké, een kinderlijk genoegen, maar wat is er mis met kinderlijke genoegens? Alle Verboden te voetballen-bordjes op garageboxdeuren de wereld uit, om te beginnen uit Horst!

4. Van Goghstraat:
De gemiddelde Horster garagebox: saaier dan saai. Dood in de pot. 

3. Zegersstraat:
Vier ogenschijnlijk doodnormale garageboxen. Zijn het waarschijnlijk ook. Toch heb ik er dierbare herinneringen aan. Ik woonde er begin jaren zeventig schuin tegenover. De garageboxen vormden samen met de parkeerplaatsen ervoor het gedroomde decor voor een potje straatvoetbal. De garageboxdeuren fungeerden als goals. Op één na dan, als ik het me goed herinner de tweede van links. Die was van meneer S. en die garageboxdeur moest je te allen tijde vermijden. Want meneer S. was geen voetballiefhebber. To say the least.

2. Henri Dunantplein:
Wat verf niet vermag. Ook de onderling afwijkende deurknoppen, klinken en patronen (horizontaal dan wel verticaal) doen deze garageboxen er bovenuit steken. 

1. Zwaluwstraat:
In tegenstelling tot de meeste andere Horster garageboxen niet weggestopt, maar gewoon in het zicht. Ze ogen ook net een tikkeltje desolater – garageboxen hóren desolaat te ogen. Een pre is verder dat dit de enige Horster boxen met reclame zijn.
Noteer ten slotte de volkomen maffe beschildering van de daklijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten