Mild gekruid

maandag 23 februari 2015

Actualisatie – Piet Killaars

Twee weken lang verontwaardigde telefoontjes en e-mails uit Grubbenvorst gekregen. Waarom zoiets altijd Grubbenvorst moet overkomen, of ik soms wat tegen Grubbenvorst heb, dat Grubbenvorst al zo vaak het kind van de rekening is geweest, dat Grubbenvorst toch niet eeuwig hoeft te lijden onder het feit dat Mark Verheijen er enkele jaren gemeenteraadslid is geweest, hoeveel ik van wie betaald krijg om Grubbenvorst telkens maar weer te negeren. Enzovoort, enzovoort. Horendol werd ik ervan.
Spaß beiseite: de afgelopen twee weken geen wanklank uit Grubbenvorst vernomen. Terwijl Grubbenvorst en de Grubbenvorstenaren toch alle aanleiding hadden in hun kuif gepikt te zijn. Ik had namelijk gruwelijk over het hoofd gezien dat behalve Horst, Kronenberg en Sevenum ook Grubbenvorst kan pronken met een kunstwerk van de twee weken geleden overleden beeldend kunstenaar Piet Killaars (klik hier). Alleen werd ik niet vanuit Grubbenvorst attent gemaakt op die omissie, maar nota bene vanuit Sittard, door de uit Horst afkomstige P.M. Welbeschouwd een beetje vreemd: geplaatst rechts boven de hoofdingang van de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingskerk valt het beeld moeilijk over het hoofd te zien. 
Zoals het een Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingskerk betaamt, verbeeldt het natuurstenen reliëf de tenhemelopneming van Maria. Een cherubijn klampt zich vast aan de onderbenen van de moeder Gods. Een datering heb ik nergens kunnen vinden, maar u kunt er gevoeglijk van uitgaan dat Killaars het werk omstreeks 1950 heeft vervaardigd.
Het laatste woord over Piet Killaars is hiermee overigens nog niet gezegd. Zo staat op diverse plaatsen vermeld (klik bijvoorbeeld hier) dat dit natuurstenen kruis
eveneens een werk van Killaars is. Het bevindt zich op de begraafplaats in Kronenberg, is een monument ter herinnering aan de Kronenbergse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en zou op 1 oktober 1948 zijn onthuld. Eerlijk gezegd twijfel ik een beetje of het hier een echte Killaars betreft. Omdat het kruis niet is versierd, maar meer nog omdat er volgens de bronnen de namen van negen oorlogsslachtoffers op zouden zijn aangebracht. Die kan ik evenwel nergens ontdekken. Is het huidige kruis wellicht de opvolger van een eerder, door Killaars ontworpen exemplaar?
Ten slotte een werk van Killaars dat zeker is verdwenen uit de openbare ruimte. Het onvolprezen, uit 1983 daterende Veldkruisen en veldkapellen in Horst vermeldt (p. 15-16) in de beschrijving van het kruis bij de Helpeney aan de Tienrayseweg dat dit sinds 1956 wordt opgesierd door een betonnen corpus van de hand van Piet Killaars. De bijbehorende foto toont een corpus dat enige gelijkenis met dat op de kruising Americaanseweg-Venweg-Reindonckweg in Kronenberg (klik hier) lijkt te hebben. Het corpus van Killaars verving een begin negentiende-eeuws corpus. Dat bleef wel bewaard en ik vermoed dat het ergens tussen 1983 en nu is teruggehangen. Het huidige corpus lijkt namelijk in de verste verte niet op een Killaars.
Wat uiteraard de vraag oproept wat er met het door Killaars ontworpen corpus is gebeurd. Iemand? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten