Mild gekruid

donderdag 23 april 2015

Ingezonden – Hallo Horst aan de Maas is een ondernemersblad

Een ingezonden bijdrage van Jan Duijf (Kloosterstraat, Horst)! Jan neemt doorgaans geen blad voor z’n mond en doet dat ook ditmaal niet. Over de (voorgenomen) verkoop van de Kasteelboerderij gaat het. En over de berichtgeving daarover door Hallo Horst aan de Maas. Reageren mag, graag zelfs! (Ook in de vorm van een langere bijdrage. Mail die dan naar horstsweethorst@gmail.com en ik zorg vervolgens voor plaatsing.)
Hallo Horst aan de Maas is een ondernemersblad
Een prachtig staaltje van het opereren van Hallo Horst aan de Maas is de manier waarop Eric Janssen, eigenaar van De Lange Horst en potentieel pannenkoekenhuisexploitant, vandaag in het blad een podium wordt geboden om onverbloemd reclame te maken, en support te verwerven, voor zijn geplande overname van de Kasteelboerderij in Horst (klik hier).  

Eric Janssen vermeldt wijselijk niet de sleutelrol die Jan Nabben, voorzitter van het Horster centrummanagement, speelde bij deze ondoorzichtige overname. Janssen is echt niet de eerste Horster ondernemer die blijk geeft interesse in een overname of huur van de Kasteelboerderij te hebben. Persoonlijk ken ik er twee met stevige belangstelling.

Janssen zegt over noodzakelijke renovatie: ‘Met één ton kom je er niet en ook niet met vijf.’ Geloof maar dat hij dus het pand voor een prikkie kan verwerven. Daar gaat ons belastinggeld. Wat zou zo’n pand op een toplocatie op de vrije markt kunnen opleveren? Niet dat het wat mij betreft verkocht moet worden.

Wie is er niet onder de indruk van de 27 vragen die Wim Moorman stelt over de Kasteelboerderij (klik hier): allemaal ter zake doende, to the point en op een passende en volstrekt serieuze toon? Zijn verontwaardiging en teleurstelling als historicus over de gang van zaken rond het rijksmonument en Wim zijn burgerlijke betrokkenheid bij de politiek van Horst aan de Maas klinken er in door. Eventuele machinaties en gekonkel worden alleen al door het stellen van deze vragen aan de kaak gesteld. Als een archeoloog graaft hij een mogelijke publieke, politieke mesthoop op. En dit ruikt toch echt naar doorgestoken kaart.

Hallo Horst aan de Maas repte vorige week met geen woord over een mogelijk op handen zijnde verkoop van de Kasteelboerderij. Waarom verbaast mij dat niet? Omdat, als ik Hallo Horst aan de Maas moet geloven, we in onze gemeente leven in de ‘beste van alle werelden’. In een gemeente die wordt gekenmerkt door een niet aflatende en onstuitbare innovatiedrift van creatieve ondernemers. En die ondernemers zal Hallo Horst aan de Maas nooit tegen de haren in strijken. Daar worden geen noten gekraakt. Nog geen pitje. 
De Hallo is een meester in het voorspiegelen van een ‘Heile Welt’, die ook in Horst aan de Maas niet bestaat. Het blad loopt niet alleen aan de leiband van de middenstand en bedrijven, maar is ook, samen met centrummanagement, hun hoofdpromotor en belangenbehartiger. Daarom schreef het ondernemersblad pas over de Kasteelboerderij, toen er reclame voor de potentiële koper moest worden gemaakt. Op deze wijze wordt de informatie en opinie in Horst aan de Maas gemanipuleerd. 

Ik maak me grote zorgen over de kwaliteit van het medialandschap in onze gemeente:  de berichtgeving over de affaire rond de Kasteelboerderij is mondjesmaat en laat ernstig te wensen over. Zeker als de informatievoorziening van Hallo Horst aan de Maas af blijft hangen, zal dat niet veranderen.

Jan Duijf Kloosterstraat

8 opmerkingen:

  1. claar van lieshout23 april 2015 om 19:12

    Support Jan&Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We horen het gemor van het kleine groepje gepeupel gewoon even aan. Dat sterft vanzelf uit. Er zal echt geen kruitdamp boven Horst komen te hangen. En daarna gaan we weer verder met de orde van de dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal gelijk. Ook ik lag het stukje in de HALLO. Er wordt verteld dat er gesprekken waren geweest met de huidige bewoner van het woongedeelte. En hoe gul, hij mag er blijven wonen. Maar hoe zit het met de huidige uitbater van het restaurant gedeelte? Geen woord. Hij zal wel moeten vertrekken. Er zijn immers plannen voor dat gedeelte waar hij niet in past. Dus er ligt maar een conclusie voor de hand.....
    In het stukje van Jan Duijf is mij met name het stukje bijgebleven waarin hij vertelt over de eventuele verkoopprijs. De aanstaande koper is nu al stemming aan het maken door te vertellen dat hij niet een maar zeker 5 ton nodig heeft om e.e.a. te verbouwen. Dat zal de verkoopprijs drukken. Daar moet de gemeente niet intrappen. Als hij het pand daadwerkelijk wil kopen, moet hij natuurlijk een faire marktprijs betalen. Die verbouwing vind HIJ nodig. In andermans ogen is die verbouwing niet nodig. Hopelijk trappen onze bestuurders niet in dit doorzichtige praatje van de mogelijke koper.
    Bovendien, wat moet er dan niet allemaal verbouwd worden? Is het geen erkend monument? Mag er dan vanalles verbouwd worden? Waarom hij wel en anderen niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zeuren over de kwaliteit van het medialandschap heeft geen enkele zin zo lang onze inwoners niet bereid zijn ervoor te betalen. De Echo is niet voor niks ten onder gegaan. Een hele slechte zaak ook als je het mij vraagt, maar we veroorzaken het zelf. En ik weet niet hoe je het zou moeten terugdraaien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een politieke partij heeft vragen gesteld over de mogelijk verkoop waarbij ook een deel van bovenstaande vragen zal worden beantwoord.
    Ben zeer benieuwd naar de antwoorden

    Anoniempje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De reactie van Roel is mij uit het hart gegrepen. Ik heb enige tijd bij De Echo mogen werken en kon en mocht daar kritisch zijn op allerlei gebeurtenissen in onze gemeente. Toen ik later werkzaam was bij de HALLO hoopten de hoofdredacteur en de directie op dezelfde opstelling van de redactie, maar wij hadden de tijd en middelen niet of nauwelijks om kritische journalistiek te bedrijven. Ik heb destijds slechts één keer een boze middenstander bij de directie zien binnenstormen. (En die had natuurlijk nog ongelijk ook...). Gelukkig hebben we tegenwoordig Horst-sweet-Horst om ons van glorieuze maar ook van discutabele praktijken op de hoogte houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hopelijk gaan de ogen bij veel mensen nu open, nu ze merken hoe achterbaks iets verkocht kan worden, terwijl er veel meer gegadigde zijn voor de koop en als je in Hallo leest, lijkt Eric wel de goeiegheid zelf te zijn. Ik vind dat dit echt wel eens uitgezocht mag worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pedro van Lieshout16 mei 2015 om 23:05

    Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Eigen geloofwaardigheid wordt zonder scrupules terzijde geschoven.
    En de horstenaar gaat zwijgzaam voort; 'due ma gewoen, daan dudde al gek genoog'.
    Dank je, Gé.

    BeantwoordenVerwijderen