Mild gekruid

maandag 6 april 2015

Klein mysterie 635 – Tommy Lawton

Dat beroemdheden als Frank Rijkaard, Johan Neeskens, Johnny Rep, Sjaak Swart en Gerrie Mühren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in Melderslo zijn geweest voor een potje voetbal, mag als bekend worden verondersteld (wie dat vreemd genoeg toch onbekend mocht zijn, verwijs ik graag naar de nieuwsbrief van juni 2010 (klik hier) van Stichting Geschiedenis Melderslo). Maar hoe zit het met Tommy Lawton?
Tommy wie? Tommy Lawton! Geboren in 1919 in Bolton, overleden in 1996 in Nottingham en een van de grootste Engelse voetballers aller tijden. Tussen 1935 en 1955 speelde hij in totaal 383 wedstrijden voor achtereenvolgens Burnley, Everton, Chelsea, Notts County, Brentford en Arsenal. Daarin kwam hij tot het fenomenale aantal van 235 doelpunten. In het Engelse nationale elftal was zijn doelpuntengemiddelde zelfs nog aanzienlijk hoger: 22 goals in 23 wedstrijden. Ongetwijfeld zouden die cijfers nog mooier zijn geweest als de Tweede Wereldoorlog geen roet in het eten had gegooid. Nu bleef het gedurende de oorlogsjaren bij 23 officieuze interlands waarin hij 24 keer het net wist te vinden.

Een absolute ster dus. En deze beroemdheid heeft in 1945 een wedstrijd in Melderslo gespeeld! Dat schreef Jos de Swart althans in de jubileumuitgave die in 1970 verscheen bij het 25-jarig bestaan van RKSV Melderslo.
Jos de Swart, doelman en tevens eerste secretaris van de voetbalvereniging, haalt in de jubileumgids herinneringen op aan de oprichting van RKSV Melderslo. Een belangrijke aanzet daartoe vormde een wedstrijd tegen een uit Engelse militairen bestaand team, begin 1945. Jos de Swart schrijft daarover:
Tommy Lawton in Melderslo! Als anno 2015 Wayne Rooney of Luis Suarez een balletje op sportpark De Merel kwam trappen, zou het een minder grote sensatie zijn. Maar klopt het? Is Tommy Lawton in 1945 daadwerkelijk in Melderslo geweest? ‘Hoogst onwaarschijnlijk’, moet helaas het ontnuchterende antwoord luiden. Wat niet wil zeggen dat Lawton geen militair was: gedurende de hele oorlog was hij sportinstructeur in het leger, met meestentijds Aldershot als thuisbasis.
In zijn uit 1946 daterende autobiografie Football is my business doet Lawton gedetailleerd verslag van zijn belevenissen tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Zo beschrijft hij uitvoerig de reizen die hij met militaire elftallen maakte naar België en Italië. Dat hij ook in Nederland of zelfs in Melderslo zou zijn geweest vermeldt hij nergens. En het ligt ook niet bepaald voor de hand dat een groep Engelse profs (Nederland kende op dat moment nog niet eens betaald voetbal) het in Melderslo zou hebben opgenomen tegen een stelletje beginners. Zou dit wel het geval zijn geweest, dan was dit ongetwijfeld langer in het collectieve geheugen blijven hangen. Bovendien zouden de Melderslose voetballers er met die 8-0 dan wel héél genadig vanaf zijn gekomen.
Jos de Swart op een van de eerste foto’s van het eerste elftal van RKSV Melderslo, genomen kort na de Tweede Wereldoorlog. Bovenste rij v.l.n.r.: Mart van Berlo, Hay Nellen, Bert Cox, Kuëb Alards, Toon Nellen, Sef Wijnen, Jos de Swart, Toon Huys en Cor Seuren. Middelste rij v.l.n.r.: Jac Craenmehr, Mich Hendrix en Frans Seuren. Voorste rij v.l.n.r.: Sjang Vullings, Piet Craenmehr en Jan Verbruggen. Foto: Stichting Gechiedenis Melderslo.
Zou Jos de Swart zich misschien in de naam hebben vergist? Zou hij niet Tommy Lawton hebben bedoeld, maar Nat Lofthouse, Tom Finney of Billy Wright, andere Engelse voetbalgrootheden, allemaal enkele jaren jonger dan Lawton? Of zou een Engelse militaire lolbroek zich in Melderslo hebben voorgedaan als Tommy Lawton? Wie het weet mag het zeggen! 

(Dit stukje verscheen in licht gewijzigde vorm twee weken geleden ook als nieuwsbrief van Stichting Geschiedenis Melderslo (klik hier). Heeft u nog geen (gratis) abonnement op de maandelijkse nieuwsbrief van Stichting Geschiedenis Melderslo? Dat zou een schande zijn! Klik hier en vervolgens op ‘Nieuwbrief’ om u te abonneren.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten