Mild gekruid

maandag 5 oktober 2015

Intermezzo – Madeleine de Vilder

Precies honderd jaar geleden was Horst in rouw om het overlijden van Madeleine de Vilder. ‘Madeleine de Vilder? Nooit van gehoord!’, zal uw reactie waarschijnlijk zijn. Valt u niet euvel te duiden. Ik moet bekennen dat ik zelf tot dit weekend ook nog nooit van Madeleine de Vilder gehoord. Toch kan het geen kwaad haar voor even aan de vergetelheid te ontrukken, al is het maar omdat haar levensverhaal in zekere zin aansluit op de actualiteit. (Klik overigens op de afbeeldingen in dit stukje om ze te vergroten.) 
Bij toeval stuitte ik afgelopen zaterdag op een in deel 3 van Oud Horst in het nieuws gepubliceerd artikel uit de Nieuwe Venlosche Courant van 7 oktober 1915. Hierin wordt in dramatische bewoordingen verslag gedaan van het overlijden en de begrafenis van een 12-jarig in Horst verblijvend Belgisch meisje. Haar naam wordt in het artikel niet genoemd, maar dankzij internet en Oud Horst in het nieuws ben ik er intussen achter dat het Madeleine de Vilder betrof. Diezelfde bronnen maken het ook mogelijk haar korte leven in grote lijnen te reconstrueren.
Madeleine Philomene Louise de Vilder wordt op 9 maart 1903 geboren in Sint-Gillis-bij-Dendermonde als dochter van Theophiel de Vilder (1876-1934) en Rosa Vervrangen (1875-1931). Theophiel verdient de kost als spoorwegarbeider (‘werkend bij den ijzerenweg’, heet het in de geboorteakte van Madeleine); Rosa is huisvrouw. De precieze gezinssamenstelling is me niet duidelijk, maar Madeleine heeft minimaal twee broers. De familie woont bij de geboorte van Madeleine aan de Buisstraat in Sint-Gillis, vlakbij het station. 

Verdere details over haar leven ontbreken totdat Madeleine in februari 1915 ineens in Horst opduikt. Daar vindt ze samen met een groep van ruim dertig andere kinderen uit Dendermonde en omgeving onderdak. Enkele maanden eerder is de Eerste Wereldoorlog uitgebroken en Dendermonde behoort met inbegrip van de deelgemeente Sint-Gillis tot de zwaarst getroffen plaatsen. Om hun ouders te ontlasten, brengt het RK Huisvestingscomité voor Oorlogskinderen vanaf januari 1915 kinderen uit het rampgebied onder in Nederland. Twee vrijwilligers van het comité reizen eind januari naar Dendermonde om daar ruim dertig kinderen op te halen. Onder hen Madeleine en haar broer Fré. Per vrachtwagen en tram gaat de reis naar Antwerpen en vervolgens per trein via Roosendaal naar Horst, waar het gezelschap op 3 februari arriveert. Op onderstaande foto uit Panorama van 10 februari 1915 (overgenomen uit deel 3 van Oud Horst in het nieuws) poseert de groep kinderen. Madeleine staat precies in het midden van de rij op de voorgrond.
De kinderen worden in Horst opgevangen in het Sint-Antoniusgesticht (het huidige Gasthoês). Sommigen zullen daar de rest van de oorlog doorbrengen, anderen vinden onderdak bij particulieren (klik ook hier en hier). Madeleine wordt ondergebracht bij de in de Herstraat woonachtige familie Van den Brandt. Het lijkt erop dat ze daar vanaf het begin sukkelt met haar gezondheid. De Nieuwe Venlosche Courant schrijft althans: ‘Het tengere gestel kon de kommervolle wedervaardigheden niet te boven komen. Eerst die zenuwschokkende oorlogsdonder, daarna die krachtensloopende hongersnood en vervolgens die lange reis in ontbering waren een te zware lichamelijke beproeving.’ Op 30 september overlijdt Madeleine, waarschijnlijk aan griep of longontsteking. Haar ouders heeft ze sinds haar vertrek uit Sint-Gillis niet meer gezien. De Nieuwe Venlosche Courant: ‘Het ziekbed was niet eenzaam. Door liefderijke zorgen hebben de pleegouders ’t omringd en met hunne tranen bevochtigd dat sterf- en doodsbed.’ Toch kan het medeleven van haar pleegouders moeilijk anders dan een schrale troost voor Madeleine zijn geweest. Madeleine wordt begraven op het Horster kerkhof. Haar plaats in het gezin Van den Brandt wordt ingenomen door haar broer Fré.

Hoe triest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten