Mild gekruid

dinsdag 21 februari 2017

Klein mysterie 732 – Van Dijck Groenteproducties (2)

‘Het mag duidelijk zijn: de gemeenteraad – en daarmee u en ik – is grotelijks betoept. Of voor wie dat laatste woord niet kent: grotelijks belazerd, bedot, bedonderd, bedrogen.’
Aldus geschreven op 23 augustus van het afgelopen jaar. Deze woorden hadden betrekking op de landschappelijke inpassing van de bedrijfsgebouwen van Van Dijck Groenteproducties, gelegen op de hoek Peelheideweg – Midden Peelweg in America. Over die landschappelijke inpassing waren in 2012 tal van beloften gedaan, de ene nog mooier dan de andere. Vier jaar later bleek daar niets van terecht te zijn gekomen – lees het stukje er voor de aardigheid nog maar eens op na (klik hier).
Wie zijn beloften niet nakomt, wordt daarvoor gewoonlijk bestraft of wordt er op z’n minst op aangesproken. Maar niet in Horst aan de Maas. Hier worden bedrijven die hun beloften niet nakomen doorgaans beloond. Zo ook Van Dijck Groenteproducties. Dat heeft de afgelopen jaren meer klanten gekregen. Hetgeen meer opslagruimte noodzakelijk maakt. ‘Opslag op een andere locatie (elders) is om financiële redenen géén optie’, zo schrijft het gemeentebestuur aan de gemeenteraad in een zogeheten raadsinformatiebrief (klik hier). Dus mag het bedrijf uitbreiden richting Midden Peelweg. De vergunning is verleend, de bouwwerkzaamheden zijn zelfs al begonnen. En, ik zou het bijna vergeten, uiteraard wordt ‘de landschappelijke inpassing aangepast en zal er natuurcompensatie plaats vinden’. Hoe geloofwaardig zijn die beloften, bezien in het licht van de (niet nagekomen) beloften uit 2012?
Wat het allemaal nog veel erger maakt, is dat de gemeenteraad op 26 juni 2012 raadsbreed heeft uitgesproken dat Van Dijck Groenteproducties helemaal niet mág uitbreiden. Het gemeentebestuur erkent dit ook in de raadsinformatiebrief. Dit roept de vraag op wat eigenlijk de waarde is van uitspraken van de gemeenteraad. Dat het gemeentebestuur het zelfs niet nodig heeft geacht de raad van te voren in te lichten over het aan z’n laars lappen van de raadsuitspraak over de uitbreiding van Van Dijck, maakt de schoffering helemaal compleet.
Ik mag aannemen dat het op 7 maart, als de gemeenteraad de raadsinformatiebrief over Van Dijck behandelt, gaat knallen in de raadszaal zoals het in de raadszaal nog maar zelden heeft geknald. Zo niet, dan verliest de raad ook zijn laatste restje geloofwaardigheid. Want, ik herhaal, het mag duidelijk zijn: de gemeenteraad – en daarmee u en ik – is grotelijks betoept.

2 opmerkingen:

  1. Exact dezelfde situatie als bij groenteverwerkingsbedrijf van P.Van Osch.
    In het hoogseizoen zo'n 200 tractoren per dag en dan dag en nacht vrachtwagens die de overbuurman Josten hele nachten uit de slaap houden.Hun koeling blijft gewoon aanstaan ondanks toezeggingen dat niet te doen.De ramen staan te trillen door de 2 grote laaddoks.
    De gemeente spreekt geluidsoverlast tegen omdat de tractoren worden gezien als "mobiele eenheden"
    De aan- en afvoertijden worden al jaren overtreden.
    Een spoelbassin voor de lelie-tulpenbollen verwijdert het giftige spoelwater door injectie in de grond.En dat in een waterwingebied.(aanvankelijk werd er in het oppervlaktewater geloosd,maar na een anoniem telefoontje naar het waterschap,hield dat op.Nu is onlangs, pal naast Jostens huis, een loods verschenen die 15 meter hoog is en meer dan honderd meter lang.Daarachter komt bewoning voor minimaal 20 Poolse werknemers.Zij kijken uit op het land van Josten.Handhaving in Venray doet niets ondanks herhaalde gesprekken. Venray heeft zelfs Van Osch tot ondernemer van het jaar 2016 gekozen!! Een omgevingsrapport
    krijg je niet te zien.En dit alles in een buitengebied.
    Waar houdt dat eeuwige opgerekte gedoogbeleid op?De Veulenseweg is levensgevaarlijk geworden.Tractoren van Van Osch en Van Dijck rijden er met hoge snelheid dag en nacht.
    En de kinderen van het Veulen moeten in Leunen naar school!! Het is wachten op een dodelijk ongeval.
    Wanneer is genoeg genoeg ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het investeren in menselijk kapitaal gaat de gemeenten kennelijk veel moeilijker af dan de burger afschepen met dichtgetimmerde regeltjes en protocollen.Van het keske naor de muur.

      Verwijderen