Mild gekruid

donderdag 19 juli 2018

Top 5 – Kasteelboerderijmuurflora

Ik kan niet ontkennen dat ik de afgelopen jaren vrij kritisch ben geweest over de ontwikkelingen rondom de Kasteelboerderij. 


Maar nu er mooie dingen aan het gebeuren zijn met diezelfde boerderij ben ik absoluut niet te beroerd daar óók melding van te maken. De verwaarlozing van de afgelopen jaren begint namelijk zo langzamerhand haar vruchten af te werpen. Of kent u soms een ander pand in Horst aan de Maas waar de muurvegetatie zo welig tiert?


Wat hier groeit en bloeit op, aan en in muren, dakpannen en dakgoten grenst aan het ongelooflijke. Ik verzeker u: menige tuin heeft minder te bieden. Botanisten likken hun vingers er bij af. Mocht het moment dat de Kasteelboerderij wordt gerestaureerd ooit nog komen, dan geef ik u op een briefje dat de dames en heren botanisten op hun achterste poten zullen staan. Hoogste tijd kortom voor de Horst-sweet-Horst top 5 van Kasteelboerderijmuurflora! Komt ie:

5.

De bloemetjes buitenzetten onder de beschutting van een dakgoot. Wie wil dat nou niet?

4.

Verraadt strategisch inzicht: positie kiezen op het breukvlak van het gewone metselwerk en dat van de rondboog.

3.

Wie denkt dat de regenpijp de ontwikkeling van deze uit het metselwerk ontspringende berk belemmert, vergist zich. In de praktijk functioneert de regenpijp juist als steunpilaar. 

2. Bloemetjes verwelken, schepen vergaan, maar Kasteelboerderijmuurflora blijft altijd bestaan. Onkruid vergaat niet.


1.

Onbetwist pronkstuk van de Kasteelboerderijmuurflora is deze machtige berk. Meest in het oog springend: zijn volstrekt unieke zigzag verlopende wortelontwikkeling, op deze foto het beste te volgen van linksboven naar rechtsonder:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten