Mild gekruid

maandag 8 september 2014

Klein mysterie 587 – Gasthoês (2)

‘Wát een fantastisch gebouw!’, was de meest gehoorde reactie woensdag tijdens de openbare bezichtiging van ’t Gasthoês, voorafgaand aan een gemeenteraadsbijeenkomst over de toekomst van het cultureel centrum. En een fantastisch gebouw ís het. Natuurlijk, ik was er wel vaker geweest, ben er zelfs geboren en heb er de eerste dagen van m’n leven doorgebracht, maar dat ik het uit 1901 daterende gebouw eerder ooit echt goed in me had opgenomen? Nee.
Zeventien verschillende niveaus, kruip-door-sluip-door, bedompte kamertjes, monumentale trappen en achter elke deur een andere verrassing. Een gebouw met karakter, ondanks enkele verbouwingen verbazingwekkend authentiek gebleven. ‘Niets aan veranderen’, zou je denken, maar dat schijnt niet te kunnen. Dus liet het gemeentebestuur de CMN Groep (‘ondernemend in maatschappelijk vastgoed’) een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe exploitatie uitvoeren. Conclusie, hoe verrassend: een nieuwe exploitatie is haalbaar. Investeer acht miljoen euro en ’t Gasthoês gaat weer gaat bruisen (klik hier voor het onderzoeksverslag en vervolgens op ‘Gasthoes haalbaarheidsonderz eindrapp CMN’).
‘Een unieke kans’, hield verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch de gemeenteraad woensdag meerdere malen voor. Gedreven lichtte hij een en ander toe, vraagtekens leek hij niet of nauwelijks te hebben of wist hij althans goed te verbergen – maar da’s logisch gezien zijn rol. Anders ligt het met de gemeenteraad. Naar verwachting zou die de wethouder aan een spervuur van kritische vragen onderwerpen: acht miljoen is bepaald geen kattenpis, bij de Roermondse cultuurtempel ECI vallen nog bijna dagelijks lijken uit de kast, de miljoeneninvesteringen in Floriade en Villa Flora liggen nog vers in het geheugen en bovendien was de gemeenteraad tot in juni onwetend gebleven van het haalbaarheidsonderzoek en zijn inhoud.
Desondanks waren slechts 35 minuten uitgetrokken voor vragen van de gemeenteraad en hun beantwoording door de wethouder. 35 minuten! ‘Lukt nooit’, denk je dan. Helemaal fout gedacht! Keurig binnen de tijd was het allemaal gepiept. Hoe dat kan? Nou, omdat eigenlijk alleen de SP bij monde van fractievoorzitter Thijs Coppus een paar kritische vragen stelde. D66-fractievoorzitter Henk Kemperman uitte wel z’n bedenkingen bij de uitkomsten van het onderzoek, maar liet vragen grotendeels achterwege. De drie coalitiepartijen (CDA, Essentie, PvdA) spraken zich niet uit over de inhoud van het onderzoek en beperkten zich tot een enkel verzoek om toelichting.
Hoe ontluisterend. De gemeenteraad als waakhond? Nu dan toch even niet. Ja, ik weet wel dat het slechts om een haalbaarheidsonderzoek gaat en ik weet ook dat er nog andere momenten komen waarop de gemeenteraad zijn zegje mag doen over de toekomst van ’t Gasthoês. Maar ook over dit onderzoek zijn al tal van vragen te stellen. Vragen die toekomstige vragen kunnen voorkomen, die het hele proces kunnen bespoedigen (of beëindigen), die partijen kunnen helpen bij hun afwegingen, die de huidige gebruikers van ’t Gasthoês gerust kunnen stellen (of niet), die ons, burgers, meer duidelijkheid kunnen geven. Vragen ook die een Horst-sweet-Horst top 5 van Gasthoêsvragen overbodig hadden kunnen maken. Zover kwam het dus niet. Klik daarom hier voor de Horst-sweet-Horst top 5 van Gasthoêsvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten