Mild gekruid

maandag 11 maart 2019

Intermezzo – Megjes in Kronenberg (1)

Op 10 november van het afgelopen jaar bezocht ik in het Odapark in Venray de expositie Weil ich ein Mädchen bin. Grootste blikvanger was een volledige wand met vrouwenportretten, gemaakt door de uit Horst afkomstige Jeanny van Lieshout.


Tot mijn verrassing dook een afbeelding van diezelfde wand met vrouwenportretten afgelopen vrijdag (Internationale Vrouwendag!) ineens op in gemeenschapshuis De Torrekoel in Kronenberg. En wel tijdens een presentatie over De megjes in Kronenberg. Met dit fotoproject beoogt Marleen Wijnen zoveel mogelijk megjes uit Kronenberg vast te leggen op de gevoelige plaat. Met megjes worden in dit geval bedoeld: chicks, grieten, jongedames, meiden, vrouwen, manninnen, vrouwmensen, dames, vrouwspersonen, wijven, besjes, madammen en alles wat daar verder nog tussen zit. De inspiratiebron voor Marleen? De vrouwenportretten van Jeanny van Lieshout!


In een zaal bomvol megjes (en wat verdwaalde jungskes) gaf Marleen vrijdag uitleg over haar project, waarop ze later dit jaar hoopt af te studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mol. Op 41 fotodagen heeft Marleen in totaal 8512 foto’s gemaakt van de 357 Kronenbergse megjes die bereid waren mee te werken. 718 uur heeft ze tot dusverre in het project gestoken. Die uren zitten misschien nog wel meer in gesprekken met de megjes dan in het pure fotograferen. Behalve een fotografisch project is De megjes in Kronenberg daarmee ook een sociologisch project geworden, dat overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende generaties aan het licht brengt. Denk aan oudere megjes die graag wilden werken of studeren maar niet mochten, of aan jongere megjes die misschien niet willen werken maar uit economische noodzaak (bijna iedereen in Kronenberg woont in een koopwoning) wel moeten. Naar het antwoord op de vraag welke generatie eigenlijk de meeste keuzevrijheid had/heeft is Marleen dan ook nog zoekende.


Overigens vertoont De megjes in Kronenberg enige verwantschap met het in 2016 verschenen  Melderslo 100 jaar – Huizen en bewoners 1916-2016 (klik hier), met in elk geval dit verschil dat in Melderslo zowel megjes als jungskes (en alles wat daar verder nog tussen zit) werden geportretteerd door 29 verschillende (amateur)fotografen. Een ander verschil is dat in Melderslo de straten leidend waren, terwijl Marleen de foto’s thematisch heeft geordend. Thema’s zijn bijvoorbeeld ’50-jarigen’, ‘drie generaties’ en ‘voornamen’ (wist u dat Nel en Truus de meest voorkomende megjesnamen zijn in Kronenberg?).


De megjes in Kronenberg resulteert uiteindelijk in een fotoboek en een expositie. Het boek verschijnt op 30 juni, de expositie is te zien van 30 juni tot en met 6 juli. Ik kijk er nu al naar uit! Tot die tijd zal ik me moeten behelpen met de speciale Facebookpagina (klik hier).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten