maandag 5 april 2010

Klein mysterie 147 – Rotonde

Het regent de afgelopen weken primeurs in Horst aan de Maas. Na het eerste kappersstoplicht en na de eerste automatische draaideur is er nu ook de eerste rotonde met een naam (als iemand een dezer dagen aan zou komen zetten met een andere Horster rotonde die al eerder een naam had, dan zeg ik gewoon dat ik dat natuurlijk al lang wist, maar dat ik eens wilde testen of m’n lezers nog wel scherp waren):De naam verraadt al dat ze niet in Horst, Meerlo of Lottum ligt. Nee, deze rotonde ligt in Sevenum. Om precies te zijn op de kruising van Blaktdijk, Horsterweg en Spoorstraat in Sevenum. Heb ik iets tegen rotondes met namen? In het geheel niet. De noodzaak of de wenselijkheid ervan ontgaat me, maar overwegende bezwaren heb ik er niet tegen. Als viaducten en bruggen een naam mogen hebben, waarom rotondes dan niet?
Heb ik iets tegen rotondes met dialectnamen? In het geheel niet. De noodzaak of de wenselijkheid ervan ontgaat me, maar overwegende bezwaren heb ik er niet tegen. Als straten (Cuppenpedje) en gebouwen (Mèrthal) een dialectnaam mogen hebben, waarom rotondes dan niet?
Naar welke ‘steine paol’ is de rotonde vernoemd? Hier wreekt zich het feit dat ik in Sevenum minder goed bekend ben dan in Horst. Ik heb evenwel het vermoeden dat de naam vreemd genoeg verwijst naar de historische grenspaal die op 31 december 2009 op de grens tussen de voormalige gemeenten Horst en Sevenum werd geplaatst.Waarom ‘vreemd genoeg’? Omdat ik het letterlijk vergezocht vind een rotonde te vernoemen naar een paal die naar schatting honderdvijftig meter van de rotonde verwijderd staat.
Wie heeft de borden eigenlijk geplaatst? Dat is de vraag die me nog het meest bezighoudt. De rotonde ligt op een kruising van een provinciale weg en twee gemeentelijke wegen. Wie is dan verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van de rotonde: de provincie of de gemeente? En is degene die verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud tevens verantwoordelijk voor de naamgeving? Straatnaamgeving is een gemeentelijke aangelegenheid, maar rotondenaamgeving is misschien weer een heel ander chapiter. Of wordt rotondenaamgeving beschouwd als een onlosmakelijk onderdeel van straatnaamgeving en ligt de verantwoordelijkheid derhalve automatisch bij de gemeente? U merkt, ik heb tijdens de paasdagen weer meer dan genoeg stof tot nadenken gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten