maandag 14 juni 2010

Klein mysterie 168 – Vollegrondssla

Het is niet alles goud wat er blinkt. Ook in Horst aan de Maas niet: Uit piëteit heb ik maar niet verder ingezoomd. Of worden we soms op het verkeerde been gezet? Is dit misschien een nepperd en geen op brute wijze om het leven gebrachte kraaiachtige vogel, opgehangen ter afschrikking van andere vogels? Ik trof hem of haar aan in het gezelschap van een stuk of vier andere (nep)vogels op een uitgestrekt perceel vollegrondssla, grenzend aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven, in het naamloze verlengde van de Dijkerheideweg. Van dit soort afweermiddelen vraag ik me altijd af hoe effectief ze zijn. Inderdaad was op de hele akker geen levende vogel te bekennen. Maar het afweermiddelloze veld sla aan de overzijde van de weg was eveneens vogelloos.Of profiteert dat veld aan de overzijde van de weg van de afschrikwekkende werking van de (nep)vogels op het andere veld? Met andere woorden: hoe groot is de diameter van de afschrikcirkel van opgehangen (nep)vogels?
Zouden die (nep)vogels trouwens alleen soortgenoten uit de buurt houden? Of tevens andere dieren? Ik zou toch denken dat vollegrondssla ook enige aantrekkingskracht uitoefent op bijvoorbeeld konijnen. Toch is er zo op het oog niets dat konijnen ervan moet weerhouden het perceel met een bezoek te vereren. Maar de sla vertoont ook geen vraatsporen. Worden konijnen misschien bestreden met een voor mij onzichtbaar middel? Met ondergrondse stroomstoten? Of heb ik niet goed genoeg gekeken en liggen er her en der tussen de kroppen sla wat konijnenlijken? Nu ik me toch heb begeven in de fascinerende – of moeten we zeggen weerzinwekkende? – wereld van de vollegrondssla, ook nog maar even aandacht voor dit bordje, aangetroffen op hetzelfde perceel:Een oproep aan de oogsters om deze wat lichter groene sla nog even te laten staan vanwege een proef. In drie talen. In het Pools (neem ik aan), het Duits en het Engels. Niet in het Nederlands. Wat moeten we daar van vinden? Wat zou Geert daar van vinden? En zou Geert daar morgen nog hetzelfde van vinden? En overmorgen? Wat zegt het trouwens over de communicatie tussen de perceeleigenaar en zijn medewerkers? Waarom is het niet voldoende als de eigenaar in het Pools, Duits, Engels, Nederlands of desnoods Zerums tegen de Kangaroo Harvestermachinist zegt: ‘Vlodi, die wat lichter groene sla hoef je voorlopig nog niet te oogsten’?Allemaal vollegrondsslaperikelen. Is weer eens wat anders dan oranjeperikelen.

1 opmerking:

  1. Twee jaar geleden hingen de kraaien er ook al. Ieder jaar nieuwe dieren? Of worden ze aan het eind van het seizoen opgeborgen voor het volgend jaar?

    http://www.flickr.com/photos/thijscoppus/2896081810/in/set-72157622727859859/

    BeantwoordenVerwijderen