Koninginnedag. In hun honger naar een meervoudig comparatief statistisch onderzoek hadden de dames en heren van het wetenschappelijk bureau van Horst-sweet-Horst er al maandenlang reikhalzend naar uitgezien. Ze gingen te werk volgens hetzelfde stramien als verleden jaar: tellen van het aantal Nederlandse vlaggen in de Horster kernen met naar leden van het koningshuis vernoemde straten. Door daar vervolgens een rekenkundige formule (het aantal vlaggen gedeeld door het aantal straten) op los te laten kan worden bepaald wat de meest oranjegezinde kern van de gemeente Horst aan de Maas is. Het meervoudig comparatief statistische zit ’m behalve in de vergelijking van de verschillende kernen, ook in de vergelijking van de resultaten van vorig jaar met die van dit jaar: wat hebben Mozambique, de rol van Bea in de kabinetsformatie, de discussie over het ceremonieel koningschap en de sloopplannen op landgoed De Horsten gedaan met de populariteit van de Oranjes in Horst aan de Maas? En zou het bezoek van de koninklijke familie aan Limburg nog gewicht in de schaal leggen?
Ik zal u niet langer in spanning houden, dit zijn de resultaten (met tussen haakjes het aantal vlaggen van vorig jaar):
Horst
Beatrixstraat 2 (1)
Bernhardstraat 2 (2)
Emmastraat 0 (1)
Irenestraat 1 (1)
Julianastraat 3 (1)
Margrietstraat 1 (2)
Marijkestraat 1 (0)
Oranjestraat 1 (0)
Willem Alexanderstraat 1 (1)
9 straten, 12 vlaggen, score 1,33 (was 1,0)
Sevenum
Beatrixstraat 3 (3)
Emmastraat 1 (1)
Julianaplein 0 (0)
Wilhelminastraat 2 (1)
4 straten, 6 vlaggen, score 1,50 (was 1,25)
Grubbenvorst
Beatrixstraat 1 (0)
Irenestraat 1 (0)
Julianastraat 0 (0)
Wilhelminastraat 0 (0)
4 straten, 2 vlaggen, score 0,50 (was 0,0)
Meerlo
Amaliastraat 0 (0)
Alexanderstraat 0 (0)
Beatrixstraat 2 (5)
Bernhardpad 0 (0)
Bernhardstraat 6 (6)
Christinastraat 5 (1)
Constantijnstraat 0 (3)
Frisostraat 0 (0)
Irenestraat 11 (6)
Julianastraat 8 (9)
Margrietstraat 0 (3)
Mauritsstraat 0 (?)
12 straten, 32 vlaggen, score 2,67 (was 3,0)
Welke conclusies vallen hier nu uit te trekken? In de eerste plaats dat Meerlo, ondanks een lichte terugval, verreweg de meest oranjegezinde kern van Horst aan de Maas blijft. Een tweede belangrijke conclusie is dat de andere kernen alle drie een fractie oranjegezinder zijn geworden, zonder dat dit iets verandert aan de volgorde in de eindrangschikking (Grubbenvorst blijft het minst oranjegezind).
Op straatniveau zien we dat de Irenestraat in Meerlo de grote winnaar is (11 vlaggen dit jaar om 6 vorig jaar), op de voet gevolgd door de Christinastraat, ook in Meerlo (5 om 1). De grote verliezers bevinden zich eveneens in Meerlo: de Constantijnstraat en de Margrietstraat (beide 0 om 3) en de Beatrixstraat (2 om 5).
Conclusies over de mate van achtergeblevenheid of juist moderniteit van Meerlo in vergelijking met de andere kernen van Horst aan de Maas? Wilden de dames en heren van het wetenschappelijk bureau niet trekken.
Conclusies over de populariteit in Horst aan de Maas van de afzonderlijke leden van het koninklijk huis? Wilden de dames en heren van het wetenschappelijk bureau niet trekken.
Conclusies over de mate van koningshuisonverschilligheid in Horst aan de Maas? Wilden de dames en heren van het wetenschappelijk bureau niet trekken.
Daarop ben ik in conclaaf gegaan met Lilian Helder, dé Nederlandse deskundige op het gebied van meervoudig comparatief statistisch wetenschappelijk onderzoek. Samen kwamen we tot de conclusie dat er maar één ding op zat: ontslaan die hap. Vanaf vandaag gaat Horst-sweet-Horst door het leven zonder wetenschappelijk bureau.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten