maandag 11 april 2011

Klein mysterie 240 – Herbouw

Op 26 november 2009 vermeldde wethouder Leon Litjens op z’n weblog dat hij overleg had gehad ‘inzake de herontwikkeling van een oud-cultuur-historisch gebouw dat in de oorlog vernietigd is’. Dat verleidde mij uiteraard meteen tot een top 5 van mogelijk te herontwikkelen oude cultuurhistorische gebouwen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vernield. Daarna bleef het stil. Mijn top 5 riep geen enkele reactie op en de afgelopen zeventien maanden heb ik Leon Litjens niet kunnen betrappen op enig initiatief dat wees in de richting van ‘herontwikkeling van een oud-cultuur-historisch gebouw dat in de oorlog vernietigd is’. Heel voorzichtig begon ik enige hoop te koesteren dat hij was bekeerd tot mijn standpunt: liever koesteren wat er nu nog is, dan wederopbouwen wat er niet meer is. Die beginnende hoop werd twee weken geleden de grond ingeboord. Lees wat de wethouder blijkens z’n weblog op 26 maart uitvoerde: ‘Vanochtend had ik regionaal overleg met de wethouders Economische Zaken en dagelijks bestuur vergadering Greenpark Venlo. Daarna ben ik naar Sittard gereden om een herbouwd cultuur-historisch erfgoed te bezichtigen. Dit omdat wij in Horst aan de Maas bekijken of een cultuurhistorisch gebouw dat in WO II was vernietigd herbouwd kan worden met een eigentijdse functie.’Dus toch! De vraag bleef: om welk gebouw zou het gaan? Viel er soms iets af te leiden uit het feit dat de wethouder naar Sittard afreisde? Wat is het in zo’n geval toch een genot dat Horst-sweet-Horst inmiddels beschikt over een uitgebreid correspondentennetwerk. Bovendien wil het toeval dat Horst-sweet-Horst uitgerekend in Sittard over een correspondent beschikt die in Horst is geboren, hier als tiener de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt en nu al meer dan vijftig jaar in Sittard woont. Ik mailde hem daarom het volgende:
‘Twee vragen die voor jou als geboren Horstenaar en getogen Sittardenaar appeltje eitje moeten zijn: 1. welk herbouwd cultuur-historisch erfgoed zou de wethouder in Sittard hebben bezichtigd? 2. welk cultuurhistorisch in WO II vernietigd Horster gebouw zou de wethouder willen heropbouwen?’Dit was de reactie van mijn Sittardse correspondent:
‘Eerst het appeltje. Geen idee. In Sittard ken ik geen ‘vernietigd’ cultuur-historisch erfgoed dat herbouwd is. Als je ‘vernietigd’ ruim mag opvatten en als ‘in verval geraakt’ interpreteren, zou het kunnen gaan om de restauratie van het Kloosterkwartier aan de Oude Markt. In Sittard is tegenwoordig alles in kwartieren verdeeld, maar eigenlijk zijn het gewoon de twee kloosters die links en rechts naast de basiliek liggen. Appartementen, een hotel, restaurant, kantoren en winkels – je kunt het je wel voorstellen - , maar niets cultureels. Overigens wel mooi gedaan, voor zover het klaar is, en heel veel bezichtigd.
Dan het eitje. Ook geen idee. Wat moet ik me in dit geval trouwens bij een cultuurhistorisch gebouw voorstellen: de vooroorlogse Horster schouwburg? In Horst zijn m.i. alleen tijdens het bombardement van 12.10.44 zware verwoestingen aangericht. Wat toen verdwenen is, is allemaal herbouwd of althans: al deze plaatsen zijn weer bebouwd. Maakt me wel nieuwsgierig. Houd me op de hoogte svp.’

Inderdaad, daar heb je wat aan, aan zo’n correspondent.Tot nader order houd ik het er maar op dat er plannen zijn voor de wederopbouw van kasteel Broekhuizen.

1 opmerking:

  1. Een stuk cultuurhistorisch erfgoed van Horst, dat in de oorlog vernietigd is en nu met een nieuwe functie herontwikkeld moet worden? Ger Driessen, lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen