woensdag 24 maart 2021

Ingezonden – Landschapspijn en Plekskes van Geluk

Horst-sweet-Horst ontving een ingezonden bijdrage van Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) over en naar aanleiding van de afgelopen zaterdag officieel onthulde 25 Plekskes van Geluk (klik hier) in Horst aan de Maas:


LANDSCHAPSPIJN EN PLEKSKES VAN GELUK

De Dikke van Dale omschrijft de betekenis van landschapspijn als volgt: ‘weemoedig gevoel dat iemand overvalt als hij constateert dat een vertrouwd landschap onherstelbaar is veranderd door verkaveling, bebouwing, industrialisering e.d.’ Ik zou daar aan toevoegen: monocultuur (raaigras) en teelt ondersteunende voorzieningen (specialiteit binnen onze gemeente). Routes naar misère en ongeluk.


Pijn aan de ogen ten plattelande. De overheersende odeur van mest. De eentonigheid die biodiversiteit om zeep helpt. Het failliete rentmeesterschap van het CDA. Het teloorgegane historische landschap. De ernstig vervuilde lucht. De uitbuiting van de goedkope buitenlandse arbeidskrachten.

Landschapspijn is het verdriet over het verloren landschap van onze jeugd en de angst dat het met de natuur in ons buitengebied nooit meer goed komt. Dat voortaan een stichting en gemeenteraadsleden (klik hier) ons aldaar ‘plekskes van geluk’ aan moeten wijzen. Alsof we allemaal debielen zijn. Alsof door een ‘geluksroute’ de pijn over de beschadiging van ons landschap verzacht, laat staan weggenomen, kan worden.

Jan Duijf Kloosterstraat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten