maandag 26 juli 2010

Klein mysterie 182 – Beeldenbloei

Wat is het antoniem van beeldenstorm? Beeldenexplosie? Beeldengroei? Beeldenhausse? Beeldenbloei? ‘Beeldenhausse’ komt denk ik het dichtste in de buurt, maar laten we het vanwege de alliteratie toch maar op ‘beeldenbloei’ houden.
Zou het toeval zijn? Het ontbreken van gemeentelijk beleid misschien? Wat de verklaring ook moge zijn, feit is dat Horst aan de Maas momenteel een periode van ongekende beeldenbloei doormaakt. Vanaf eind maart noteerde ik (1) een anoniem, intussen grotendeels tenietgedaan meesterwerkje nabij station Horst-Sevenum, (2) twee beelden in de voortuin van Renschdael in Horst, (3) een versierde paal in een wild begroeid veldje nabij Kronenberg, (4) een roedel wolven of honden (daarover zijn de geleerden het nog altijd niet eens) bij de Sint-Goarkapel in Meerlo,(5) een installatie met voetbalplaatjes en tuinkabouter in een voormalige winkeletalage aan de Spoorstraat in Tienray en (6) de TG-KL (Time Generator Klein Lourdes) in een tuin aan Over de Beek in Tienray.
Aan die mooie oogst ga ik nu nog eens drie kunstwerken toevoegen. Eerst een aanvulling. In de tuin van Renschdael op de splitsing van Gasthuisstraat en Venloseweg blijk ik namelijk een derde beeld over het hoofd te hebben gezien (hetgeen de vraag opwerpt waarom u me daar eigenlijk niet op attendeerde):Verplaatsen we ons vervolgens naar Swolgen, naar de splitsing Monseigneur Aertsstraat – Schoolstraat. Daar is vrijdag een glaskunstwerk onthuld dat Swolgen en meer in het bijzonder dorpsblad De Haverkist onder een vergrootglas legt.Een werk van Petra Verhees uit Panningen, die ook het nog niet eerder door mij opgemerkte De Roos van Lottum (2006) op haar naam heeft staan.Tenslotte was het Hallo Horst aan de Maas dat me afgelopen week attent maakte op een installatie van Bert Korsten aan de Dijkerheideweg, nog net aan de Horster zijde van de grens tussen de voormalige gemeenten Horst (aan de Maas) en Sevenum. Het werk hangt schuin boven een uit het begin van de vorige eeuw daterend veldkruis. Het bestaat uit een spinnenweb van gegalvaniseerde draad. Een cirkelvormig stuk folie met daarop het gedicht Stilte vormt het middelpunt van het web.Mede omdat ik geen antenne heb voor poëzie (ik schaam me diep, Hans Mellendijk) moest ik wel even wennen aan dit werk. Maar na het bekijken van het filmpje dat er betrekking op heeft (alleen al de moeite waard vanwege de prachtige muziek), begin ik het geloof ik toch enigszins te doorgronden. Bekijk trouwens beslist ook de andere filmpjes op YouTube van Bert Korsten. Het zou een understatement zijn hem een uiterst veelzijdig kunstenaar te noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten