‘Openbaar bestuur is nog niet zo eenvoudig’, zo vertrouwde een Horster politicus me onlangs een beetje lacherig toe. Als om z’n woorden te bevestigen kwam deze week naar buiten dat het gemeentebestuur de openbare bibliotheek mogelijk gaat verplaatsen. Uit bezuinigingsoverwegingen. Drie jaar nadat de bibliotheek z’n intrek nam in de mastodont die de naam De Librije kreeg. Waarmee een einde leek te zijn gekomen aan een zich bijna twintig jaar voortslepende discussie over een nieuwe bibliotheek. Mooi niet dus. We zijn weer helemaal terug bij af.
Een kleine twintig jaar zwierf de bibliotheek virtueel door het hele Horster centrum. Gemeentehuis, Gasthoês, parkeerplaats Patronaat, Albert Heijn: allemaal worden ze gewogen en te licht bevonden. Ten einde raad wordt in 2002 de hulp van bureau BRO ingeroepen. Dat concludeert dat nieuwbouw op parkeerplaats Patronaat toch de beste optie is. Het college van burgemeester en wethouders beslist anders. Het installeert een stuurgroep die de gordiaanse knoop moet ontwarren. Binnen twee weken zijn de lokale wijzen er uit: nieuwbouw op de parkeerplaats (P1) achter het gemeentehuis. Stuurgroepvoorzitter en burgemeester Léon Frissen licht in Dagblad De Limburger van 15 oktober 2002 toe: ‘Alle andere opties zijn beduidend minder snel te realiseren dan een nieuwe bieb op P1. Dat is de enige afweging geweest.’ Binnen twee maanden dient er een definitief ontwerp liggen, want ‘de betonmolens moeten gaan draaien’. Twee maanden worden bijna twee jaar, maar dan ligt er ook wat: een door bouwbedrijf Clabbers ontwikkeld plan met zestig appartementen, een parkeergarage en een bibliotheek. Directeur Paul Driessen van Clabbers in Dagblad De Limburger van 3 april 2004: ‘Dit is een superplan op een superlocatie.’ Hosanna! Behalve bij de buurtbewoners. Die komen in verzet tegen de geplande kolos voor hun deur. Rechtszaken volgen. Twijfel slaat opnieuw toe. Ook bij de gemeenteraad. Alle eerdere opties passeren weer de revue. Met het pistool op de borst stemt de gemeenteraad uiteindelijk toch in met De Librije. SP en D66 zijn tegen. De VVD eigenlijk ook, maar die gaat desondanks – in de woorden van Dagblad De Limburger – ‘schoorvoetend akkoord om de coalitie niet tegen de schenen te trappen’.
Op 17 april 2009 wordt de nieuwe bibliotheek officieel geopend. Drie jaar later adviseert bureau BRO de bibliotheek naar ’t Gasthoês te verplaatsen,
is Léon Frissen ambteloos burger, is Paul Driessen wethouder van de gemeente Horst aan de Maas en speculeert de VVD (thans opererend onder de schuilnaam Essentie) alweer openlijk over een ander concept voor de bibliotheek (klik hier en hier).
Openbaar bestuur is inderdaad nog niet zo eenvoudig. Terugkijkend op het gechicaneer dringt een vergelijking met de kermis zich op. Door elkaar worden geschud op De Bank. Opbotsen tegen wie je maar kunt in de botsauto’s. Op je kop hangen in de Booster. Losse flodders afschieten in de schiettent. Draaien tot je een ons weegt in de Twister. Balletjes opgooien bij de kamelenrace. Touwtje trekken.
In Dagblad De Limburger van afgelopen vrijdag noemde wethouder Litjens de optie om de bibliotheek te verplaatsen een ‘denkrichting’. Mijn denkrichting: een met een parlementaire enquête vergelijkbaar instrument loslaten op het Horster bibliotheekhuisvestingsbeleid van de afgelopen twintig jaar.
P.S. De denkrichting van het gemeentebestuur van vandaag volgens Dagblad De Limburger: sluiting van de bibliotheken in Grubbenvorst in Sevenum. Mijn denkrichting van vandaag: met zulke denkrichtingen is openbaar bestuur inderdaad nog niet zo eenvoudig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten