maandag 19 oktober 2009

Klein mysterie 110 – Getut en gemier (3)

Breaking news: Horst aan de Maas is vandaag uit de top 10 van meest actieve politieke twittergemeenten geduikeld. Zou PvdA-lijsttrekker Birgit op de Laak de schuldige zijn? Want na één tweet op 11 oktober (‘Gestart met Twitter’) en twee tweets op 12 oktober (‘Bezig met persbericht’ en ‘Telefonisch overleg met Roy Bouten’) geeft Birgit er nu al de brui aan. Haar vierde tweet (17 oktober) is tevens haar laatste: ‘Ik bent gekwetter al zat niet mijn ding. sign out.’Belangrijker dan een zoektocht naar de verantwoordelijke(n) is natuurlijk de vraag of we rouwig moeten zijn om het verlies van die top 10-positie. Ik zou denken van niet. Dat politici verantwoording af willen leggen voor hun daden valt alleen maar toe te juichen. Dat politici af en toe hun hart moeten luchten, wil ik eventueel ook nog wel accepteren. Maar kies daarvoor dan wel het juiste medium. Dat is in elk geval niet twitter. Met een maximale omvang van 140 tekens per bericht is het ten enenmale onmogelijk ook maar enige nuance in een tweet aan te brengen. Of, om CDA-lijsttrekker Leon Litjens te citeren: ‘Zelfs een glas water heeft meer diepgang.’ Wie een blik werpt op de recente tweets van Horster politici zal onmiddellijk begrijpen wat ik bedoel. Het ongefundeerde verwijt van Jantje roept een jijbak op van Pietje. Als Klaasje een open deur intrapt, beschuldigt Hansje hem van populisme. Dat niveau. Voeg daar persoonlijke ontboezemingen aan toe waar geen kiezer op zit te wachten. Overgiet dat geheel vervolgens met een saus waarin elk respect voor de meest elementaire beginselen van de Nederlandse taal ontbreekt en er ontstaat een brij die bij consumptie onvermijdelijk braakneigingen tot gevolg heeft. Beste Leon, Michael, Roy en Thijs, zouden jullie niet met elkaar kunnen afspreken (desnoods middels een tweet) dat het speelkwartier nu voorbij is? Dat als jullie met elkaar in debat gaan, jullie minimaal 140 woorden gebruiken en niet maximaal 140 tekens? Kan dat, boys? Of vraag ik teveel?

3 opmerkingen:

  1. Wim, ben bang dat ik aan je verzoek geen gehoor kan gaan geven. Zoe zelf sowieso de meerwaarde van het medium twitter. probleem is dat het op den duur wat verslavend werkt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. (Ook een beetje een reactie op "Getut en gemier (2)")

    Ik denk dat Twitter niet echt een debatteermedium is. Het is wel een medium waar je je kunt profileren (laten zien waar je mee bezig bent of gewoon 'ongefundeerd' te laten weten wat je denkt). En er zijn een paar politici die dat naar mijn mening erg goed gebruiken.

    Maar in inderdaad dat oeverloos lopen uitlokken op twitter (op internet ook wel flamen en trollen genoemd) begin ik toch wel behoorlijk moe te worden, en dan met name van die ene lijsttrekker...

    http://twitter.com/Gradje/status/4985666585

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wim, met twitter is het net als met belspelletjes op TV: je kunt het ook gewoon NIET lezen (c.q. doorzappen).
    Overigens ontleen je er de laatste tijd wel erg het bestaansrecht van je blog aan. Dus misschien is het ook voor jou (net als voor Roy Bouten) verslavend..??
    Wel erg origineel en actueel overigens je blog.

    BeantwoordenVerwijderen