maandag 15 maart 2010

Klein mysterie 142 – Kneuterigheid

Nooit gedacht, laat staan gehoopt, dat ik Venray nog eens ten voorbeeld aan Horst (aan de Maas) zou moeten stellen. Maar het onvoorstelbare wordt nu dan toch werkelijkheid. Want waar in Horst aan de Maas plannen bestaan voor de bouw van een historiserende herberg in park De Peelbergen en voor de herbouw van kasteel Ter Horst, de stations van America en Griendtsveen en een kapel in Hegelsom, daar timmert Venray aan de weg met hedendaagse architectuur. Waar Horst aan de Maas zich wentelt in nostalgie, daar toont Venray lef en zelfbewustzijn. Waar Horst aan de Maas zich angstig vasthoudt aan het verleden, daar durft Venray vooruit te kijken. Waar Horst aan de Maas op zeker speelt met de benauwde en nog altijd op een exacte definitie wachtende ‘Horster maat’, daar durft Venray af te wijken van de gebaande paden.
Je hoeft bijvoorbeeld het appartementencomplex De Gouden Leeuw,de nieuwbouw op het Sint-Servaasterreinof het nog in aanbouw zijnde nieuwe complex van Gilde Opleidingenecht niet allemaal even mooi te vinden, om toch waardering op te kunnen brengen voor het optimisme, het vooruitgangsgeloof en de moed die er uit spreken.
Ook in Venray is het niet slechts goud dat blinkt. Ook in Venray tieren de nep jaren dertigwoningen op veel te kleine percelen welig. Ook Venray heeft z’n dertien in een dozijn nieuwbouwwijken. Maar in tegenstelling tot Horst aan de Maas heeft Venray dus ook nog een andere, modernere, meer eigentijdse kant.
Begrijp me goed: ik gun iedereen z’n eigen architectonische voorkeuren en besef dat de markt voor kneuterigheid onvoorstelbaar groot is. Maar waarom is er in Horst aan de Maas naast alle risicoloze nieuwbouwprojecten (De Smidse, Gebroeders Douvenstraat, Pastoors- en Engelerveld, Hof te Berkel, Doolgaard III) niet óók plaats voor een scheutje eigenzinnigheid, voor een pietepeuterig beetje waaghalzerij, voor een tikkeltje dwarsigheid? Graag iets meer gewaagd en iets minder braaf. Misschien moeten we voor een keer door de zure appel heen bijten en gewoon erkennen dat de voorbeeldrol die Venray op dit gebied speelt, bij ons in Horst aan de Maas navolging verdient.

2 opmerkingen:

  1. Ik zit inmiddels alweer 3 maanden in Down Under, Wim, maar blijf jou, Horst en Leon Litjens natuurlijk volgen. Jouw stuk over kneuterigheid en die werkelijk zeer irritant en te pas en onpas gebezigde term Horster Maat ( hoe komen we eigenlijk aan die vooral door Dorpsraad en SP misbruikte term om prachtige gedurfde en wel spannende plannen, die er b.v. bestaan voor de Rode Kruislocatie, Hof te B. en Kloosterhof dom te verketteren), zijn mij en vele anderen uit het nog steeds Horster hart gegrepen.
    Weg met die kleindorpse kneuterigheid.
    Jan Timmermans

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jan Timmermans: kneuterigheid heeft niet alleen te maken met de omvang van gebouwen, het heeft ook te maken met de durf om te vernieuwen in stijl. Dus niet alleen het verleden nabouwen (dat eerst wordt afgebroken), maar ook open staan voor nieuwe stijlen. En ja, dit kan zelfs op de Horster maat.

    Wat betreft de plannen die wij zouden hebben afgeschoten: de tekeningen voor het Kloosterhof en de Rode Kruis locatie ken ik niet. Bovendien stonden deze locaties in de structuurvisie waar de SP mee heeft ingestemd. Dus er is nog niks afgeschoten. Wellicht ken jij de tekeningen wel, de (oude) raad in ieder geval niet.

    Bij de plannen voor Hof te Berkel was de architectuur geen discussiepunt, hier ging het om de zorginhoudelijke discussie. Overigens ben ik persoonlijk geen voorstander van het klakkeloos kopieren van oude bouwstijlen. Maar dit mag uiteindelijk niet meespelen in een politieke afweging. Bovendien ben ik raadslid-af en heb ik niks meer te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen