maandag 13 juli 2020

Ingezonden – Rotonde Horster supermarkten ongewenst

In een ingezonden bijdrage pleit Jan Duijf (Kloosterstraat Horst) voor het autoluw maken van het Horster centrum en het verplaatsen van de supermarkten.


Rotonde Horster supermarkten ongewenst

Het is geen oplossing voor onze buurt als de super verkeersstroom over de overdrukke rotonde Herstraat, Kloosterstraat en Kerkeveld beter wordt geregeld: het wordt dan gegarandeerd straks nog drukker in deze straten. De enorme hoeveelheid personenauto’s en vrachtwagens overschrijdt voor de buurt nu al de grens tussen leefbaar en onleefbaar.

De redenering achter de verkeersplannen is dat de drie supermarkten aan het Kerkeveld een groot koperspubliek trekken, en zo indirect klanten leveren voor de andere winkels en horeca in Horst-Centrum. Moet de conclusie zijn dat de gemeente kiest voor de middenstand? Dat de buurtbewoners de verkeersoverlast maar hebben te slikken? Deze simplistische benadering is niet van deze tijd. Met deze tunnelvisie koersen we in rechte lijn, en met de ogen dicht, af op een verkeersinfarct en wordt de buurt straks met een nog groter probleem opgezadeld. En wat een gehannes met die vrachtwagens zonder manoeuvreerruimte. Die blokkades van opritten. Wordt allemaal alleen maar erger.

Het enige echte antwoord op de verkeersproblematiek is natuurlijk dat doen waar veel steden en dorpen in ons land allang voor hebben gekozen: het autoluw maken van hun centrum. Vestig de supermarkten buiten het centrum. Investeer in sfeer en uiterlijk van dat centrum. Schep een plezierige entourage voor bezoekers. Ten bate van de middenstand én inwoners. Investeer in een reële toekomst. De verkeersoverlast voor de buurt is dan opgelost. En wat houdt een echt verkeersvrij maken van het cultuurplein dan nog tegen?

Jan Duijf, Kloosterstraat

2 opmerkingen:

  1. Sorry Jan daar ben ik het niet mee eens. Ook ik ben een Centrum bewoner en veel verkeer is inherent aan het wonen in het centrum. Een goede afwikkeling van verkeersstromen en parkeergelegenheden, dat is ontzettend belangrijk. Als een rotonde mogelijk is, dan heel graag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal eens met Tiny, de verkeersafwikkeling kan beter en moet beter om de toegenomen drukte het hoofd te kunnen bieden.
    Het autovrij koppelen van het Cultuurplein bij het Gasthoes aan de winkelstraat zou daarbij een hele grote stap vooruit zijn.

    BeantwoordenVerwijderen