maandag 28 maart 2011

Actualisatie – Straatnaambordenraadselen (2)

Belofte maakt schuld, dus ik kom nog een keer terug op het spatiegebruik op straatnaamborden. René Dings van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik heeft met z’n reactie op mijn vraag van een week eerder duidelijkheid geschapen. Zijn voornaamste twee conclusies:
1. ‘De bedenker [van een straatnaam] mag zelf weten hoe hij de naam schrijft en is dus niet verplicht om zich aan de spellingsregels te houden.’
2. ‘Als je een samenstelling maakt met een eigennaam waar één of meer spaties in staan (zoals Rembrandt van Rijn), dan blijven die spaties in de samenstelling behouden. Het andere deel van de samenstelling wordt gewoon aan de naam vast geschreven.’De eerste conclusie maakt de rest van dit stukje (plus veel van wat ik eerder heb geschreven over straatnamen en straatnaamborden) in feite overbodig: welke onzin straatnaambedenkers ook bij elkaar verzinnen, ze zijn onfeilbaar en hebben altijd gelijk. Dat wil zeggen: zolang ze maar consequent zijn. Bij Driekooienweg/Drie Kooienweg rijden ze dus een scheve schaats, evenals bij Hoogvense straat/Hoogvensestraatin Tilburg (Simon bedankt voor de foto’s).
Hoewel deze bijdrage hier dus net zo goed zou kunnen eindigen, kan ik de verleiding niet weerstaan de voorbeelden die ik de afgelopen twee weken heb genoemd te toetsen aan de tweede conclusie van René. Dat leidt tot het volgende resultaat:
- Hanna van de Voortplein, Cuppenpedje en Jegeringshof: regel keurig toegepast;- Luisch Hof en Hakkerts Pedje: hadden ‘Luischhof’ en ‘Hakkertspedje’ moeten zijn;
- Deckersgoedtweg, Hottemeerweg, Herenbosweg: zullen we die het voordeel van de twijfel gunnen en er vanuit gaan dat ze zijn vernoemd naar het Deckersgoedt, het Hottemeer en het Herenbos?
- Zwarte Plakweg en Vonkelse Boschweg: prima, althans als ze verwijzen naar de Zwarte Plak en het Vonkelse Bos;
- Wittebrugweg: een Zwarte Plak en een Wittebrug? Vreemd. Witte Brugweg had meer voor de hand gelegen;
- Driekooienweg/Drie Kooienweg, waar het uiteindelijk allemaal om was begonnen: blijft onduidelijk zo lang niet is opgehelderd of de naam verwijst naar een boerderij of gebied met de eigennaam Drie Kooien dan wel naar drie kooien;
- Diepe Kuilenstraat: vergelijkbaar met Driekooienweg/Drie Kooienweg: akkoord als de straat is vernoemd naar een gebied met de eigennaam Diepe Kuilen, niet akkoord als ze is vernoemd naar diepe kuilen.

Resteert de weg die in Kessel, in Helden en in Odiliapeel Middenpeelweg heet en in Horst aan de Maas Midden Peelweg, terwijl Horst aan de Maas ook een Schadijkerpeelweg, een Zuringspeelweg en een Dorperpeelweg heeft.
Mag ik dat vreemd vinden? De eerste conclusie van René indachtig: nee. Daarmee is zijn reactie óók een lesje in nederigheid. Intussen heeft Zeverzak alweer een nieuw probleem opgeworpen: dat van de ontbrekende straatnaamborden. Eeuwige bron van vermaak, die straatnaamborden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten