maandag 23 februari 2015

Klein mysterie 627 – Gasthoês, Omroep Reindonk & journalistiek

Op zoek naar een verklaring voor de curieuze opstelling van de SP tijdens het gemeenteraadsdebat over ’t Gasthoês (aanvankelijk deugde niets en niemand, na een schorsing was alle wrevel verdwenen) opperde ik verleden week (klik hier) dat coalitieraadsleden en/of collegeleden een duchtig woordje met de SP-fractie hadden gesproken. Bij gebrek aan inside-information – het is politieke partijen heus niet verboden via Horst-sweet-Horst hun handelwijze te verklaren – houd ik het erop dat dit een juiste inschatting was. Ook op de gemeentepagina in Hallo Horst aan de Maas van deze week wordt dit min of meer gesuggereerd: ‘Tijdens de schorsing is in de wandelgangen door de wethouder en verschillende fracties gesproken met de SP.’ In de wandelgangen gebeurt het!
Op diezelfde gemeentepagina krijgt Omroep Reindonk de mantel uitgeveegd vanwege zijn berichtgeving over het Gasthoêsdebat. De omroep deed het op een bepaald moment voorkomen alsof alle plannen van tafel waren geveegd. Na afkeurend commentaar van gemeenteraads- en collegeleden heette het daarna even onjuist dat de plannen ‘terzijde gelegd’ waren. Inderdaad ten hemel schreiend. Op de gemeentepagina wordt ‘een journalist van Reindonk’ hiervoor verantwoordelijk gehouden. Dit nu is een kwalijk misverstand: bij Omroep Reindonk zijn geen journalisten werkzaam en Omroep Reindonk bedrijft geen journalistiek. Ja, Omroep Reindonk produceert beeld en gesproken en geschreven woord, maar verwar dit vooral niet met journalistiek. Omroep Reindonk is eerst en vooral een doorgeefluik van berichten. Analyse, duiding, check and doublecheck, commentaar, onafhankelijkheid, selectie, onderzoek, hoor- en wederhoor, zomaar wat termen die gewoonlijk met het begrip ‘journalistiek’ worden geassocieerd, zijn Omroep Reindonk ten enenmale vreemd.
Niet te moeilijk doen. Laten we het vooral netjes en gezellig houden. Amuseren en verstrooien. Dát is Omroep Reindonk. Grotere ambities en pretenties zijn er ook niet, getuige het bedrijfsplan van de omroep (klik hier). Dat stelt expliciet dat Reindonk een ‘belangrijk crossmediaal communicatieplatform [wil] zijn voor gemeente, dorpskernen, verenigingen, instellingen en bedrijven’. Daarmee wil Reindonk ‘een bijdrage leveren aan de sociale cohesie’. Prima, van mij mag het, maar noem het alsjeblieft geen journalistiek.
De laatste tijd hoor en lees je vaak over de regionale journalistiek die onder druk staat. Driekwart van de gemeenten heeft straks geen pers meer die hen controleert, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Zo ver zijn we in Horst aan de Maas nog net niet, maar of het nog lang zal duren? Of heeft u de afgelopen tijd soms ergens een diepgravende analyse gezien, gelezen of beluisterd over de capriolen die zijn en worden uitgehaald met de aanleg van glasvezel in deze gemeente? Of heeft u de afgelopen tijd soms ergens een reportage gezien, gelezen of beluisterd waarin de onderste steen bovenkwam over de uit de klauwen gelopen verbouwing van sporthal De Kruisweide in Sevenum? Of heeft u de afgelopen tijd soms ergens gezien, gelezen of beluisterd hoe de tegels onder het Nieuw Gemengd Bedrijf worden gelicht? Of heeft u de afgelopen week soms ergens gezien, gelezen of beluisterd wat er tijdens de schorsing van het gemeenteraadsdebat over ’t Gasthoês in de wandelgangen is gebeurd en beloofd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten