zaterdag 15 juli 2017

Intermezzo – Ome Kees en z’n maatjes (1)

‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – twitterde (klik hier) onze burgemeester Kees van Rooij gisteren parmantig. Nee, geen eigen inzicht, maar opgewarmde kost: het betreft een uitspraak van voedseltechnoloog Louise Fresco, vijf jaar geleden gedaan in een interview met het Volkskrant Magazine (klik hier). Gisteren uit de mottenballen getwitterd (klik hier) door ene Kees Maas – volgens zijn twitterbio ‘ondernemer, agrariër, marktanalist, multimedia’ – en meteen gretig geretweet door allerlei CDA- en VVD-hotemetoten, onder wie de onvermijdelijke Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. En natuurlijk onze eigenste Kees. Hoppatee, statement gemaakt, de agrarische achterban kan weer rustig op één oor gaan liggen.  
‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – welja, laten we dus maar gewoon voortgaan op de huidige weg? Gewoon voortgaan met de uitputting van de bodem? Gewoon voortgaan met de beschamende omgang met dieren? Gewoon voortgaan met de steeds grotere grootschaligheid? Gewoon voortgaan met het wegbulldozeren van familiebedrijven? Gewoon voortgaan met de ongekende hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen? Gewoon voortgaan met het verneuken van het landschap? Gewoon voortgaan met het produceren van stank? Gewoon voortgaan met het welbewust nemen van volksgezondheidsrisico’s?  
‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – zomaar enkele koppen van kranten- en internetartikelen van de afgelopen weken die ome Kees en z’n maatjes niet hebben ge(re)tweet: ‘Vegetarisch vlees: er is een wereldwijde voedselrevolutie op komst’ (Volkskrant, 12 juli), ‘Zullen we het eens hebben over de enorme veedichtheid in Nederland?’ (Trouw, 4 juli),  ‘Als we de insecten kwijtraken, ontstaat er echt chaos’ (Trouw, 2 juli), ‘Gruwelijk dierenleed in slachthuizen maakt huidige vleesproductie onhoudbaar’ (Follow the money, 28 juni), ‘De lobby voor de intensieve veehouderij is nietsontziend’ (Trouw, 28 juni), ‘Dierenartsen in opstand tegen dierenleed in de veehouderij’ (Zembla, 27 juni), ‘Waterbedrijven slaan alarm: mest bedreigt drinkwaterwinning’ (Trouw, 24 juni). 
‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – Michiel Bussink op 26 september 2013 in Trouw (klik hier): ‘Vorig jaar heb ik Fresco in een interview grondig ondervraagd over haar stelling “biologisch kost zes keer zoveel grond”. Ze moest daarin uiteindelijk toegeven dat ze die alleen baseerde op een onderzoek in de tarweteelt, zonder daarin de negatieve externe effecten van de gangbare landbouw (vervuiling, overbemesting, ontbossing, overconsumptie) mee te wegen. Ze gaf toe dat als je naar de biologische landbouw in zijn geheel kijkt, het plaatje heel anders wordt.’
‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – hoe gepast is het eigenlijk dat een burgemeester van een agrarische gemeente bij uitstek zo’n controversiële uitspraak (re)tweet? Terwijl het nota bene een beleidsterrein betreft dat niet tot z’n portefeuille behoort?
‘Alles biologisch kost zes keer zo veel land’ – weet ik dan precies hoe het verder moet? Nee. Wat ik wel weet is dat CDA’ers rentmeesterschap hoog in het vaandel hebben staan. Is voortgaan op de huidige weg rentmeesterschap? Of is voortgaan op de huidige weg après nous, le déluge?

2 opmerkingen:

  1. Zeer ongepast, maar ook niet verrassend. Hij snapt zijn rol nog steeds niet!
    Hij bekent weer eens een keer kleur in deze discussie, zonder begrip te hebben voor de mening maar vooral ook de argumentatie van de andersdenkenden. Een burgemeester onwaardig.
    En dat met de discussie over IV nog in het verschiet in Horst aan de Maas.

    Sie Niecus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De opmerking van deze burgemeester past precies bij hoe hij acteert. Er is slechts ruimte voor heel ouderwets denken, nl schaalvergroting en IV. Als je daarin blijft steken zal er ook nooit een oplossing komen voor kleinschaligheid en zijn de kleien en echte boeren de dupe. Of er regels worden overtreden of het buitengebied stuk wordt gemaakt is niet van belang. Groot zal het zijn. Dat je blijft steken in de oude gedachtes is tot daar aan toe. Als je ze als burgervader voor zoals het bedoeld is, alle burgers, uitspreekt, dan kies je partij en dat is niet op zijn plaats. Een burgemeester dient zich hier neutraal op te stellen en met deze uitspraak verbindt hij zich helemaal aan het CDA met diezelfde ouderwetse gedachtes. Te overdenken wordt het als je als burgemeester een betaalde functie in de agrarische wereld aanneemt en daarmee het onafhankelijk optreden en oordelen in de waagschaal stelt. Vreemd genoeg heeft hierover (de goed? betaalde baan als voorzitter van de Nederlandse Tuinbouw Raad )nooit een echte discussie in de raad plaats gevonden, maar ja, die wordt nog door hetzelfde type denkers gedomineerd
    Andries Brantsma

    BeantwoordenVerwijderen