maandag 17 september 2012

Klein mysterie 376 – Kazerneplan (6)

Afgelopen zaterdag, VVV-NEC. Aan de lange zijde bij de tunnel waar de spelers het veld opkomen staat een groep van zo’n man of dertig de thuisclub vurig aan te moedigen. Opvallend, want van supporters die hun club vurig aanmoedigen zijn er in Venlo niet veel. Nog opvallender is dat de groep positie heeft gekozen aan de lange zijde: supporters die hun club vurig aanmoedigen vind je doorgaans aan de korte zijde. Maar het meest opvallende is toch wel dat het hier een groep Duitsers betreft. Lang verwacht, nooit gedacht, toch gekregen: het Duitse achterland!
Het Duitse achterland. Het begrip kwam vorige week maandag regelmatig voorbij in een onthullende aflevering van De slag om Nederland. Het VPRO-programma was in z’n geheel gewijd aan het nieuwe, 45 miljoen euro kostende stadion dat VVV met aanzienlijke financiële steun en garantstellingen van de gemeente Venlo op het kazerneterrein gaat bouwen.
Een voetbalstadion dat tevens dienst moet doen als evenementencentrum. Een combinatie die overal tot ellende heeft geleid en nog leidt, maar in Venlo gaat het lukken, zo bezweren VVV-voorzitter Hai Berden en wethouder Twan Beurskens (VVD). ‘Dankzij het Duitse achterland.’ Laat die bedrijfskundige van de Universiteit Leiden, de woordvoerders van het Gelredome en Mojo Concerts en Pinkpoporganisator Jan Smeets maar zwartkijken, in Venlo verrijst volgens Beurskens ‘het beste van alle stadions die je in Nederland hebt’. Waarop de wethouder die overtuiging baseert? ‘Op een combinatie van argumenten, gevoel en vertrouwen.’ Tsja.
De uitzending maakt het nóg onbegrijpelijker dat de gemeenteraad van het nagenoeg failliete Venlo in april heeft ingestemd met de plannen. ‘Maar er gebeurt in Venlo wel meer onbegrijpelijks en daar hoor ik je nooit over’, zult u zeggen. Klopt. Er is alleen één verschil: aan déze onbegrijpelijkheid draagt ook de gemeente Horst aan de Maas financieel bij. Regio Venlo, waartoe ook Horst aan de Maas behoort, investeert namelijk vijftien miljoen euro in het kazerneterrein. Aanleiding voor de plaatselijke SP om toen dat nieuws bekend werd schriftelijke raadsvragen te stellen. Dat was op 24 april. Een week later schreef ik: ‘Ik ben altijd al een trouw volger van de gemeenteraadsvergaderingen, maar de vergadering waarin de beantwoording van de vragen van de SP aan de orde komt, zal ik met nog grotere belangstelling dan normaal tot me nemen.’
Nu vraag ik me af: heb ik iets gruwelijk gemist of zijn die SP-vragen inderdaad nog altijd niet beantwoord? Heeft het college van burgemeester en wethouders soms eerst de uitzending van De Slag om Nederland af willen wachten? Of is het bezig met consultatie van het Duitse achterland? Valt eigenlijk allebei wel te hopen, want des te groter is de kans dat het besef doordringt dat we grotelijks worden belazerd.  
Resteert de vraag of dat plukje supporters uit het Duitse achterland zaterdag uit eigener beweging naar Venlo was afgereisd of dat er een flinke stimuleringspremie van Hai en Twan aan te pas is gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten