maandag 24 september 2012

Klein mysterie 377 – Waak voor inbraak

‘Inbraakproject krijgt nominatie’, kopte Dagblad De Limburger woensdag. ‘Mooi, eindelijk ook eens erkenning voor het vakmanschap van de inbreker’, denk je dan. Verder lezen helpt je uit de droom: er is geen inbraakproject genomineerd voor de Hein Roethofprijs maar een anti-inbraakproject. Een niet onwezenlijk verschil. Het gaat om Waak voor Inbraak, in 2008 in het leven geroepen om het aantal inbraken in Noord-Limburg te verminderen. Dagblad De Limburger: ‘Het project bleek een groot succes. In drie jaar tijd namen de inbraken met 40 procent af.’ Projectleider Kees van Rooij, tevens burgemeester van Horst aan de Maas: ‘Dit is een erkenning voor het feit dat je met elkaar veiligheid creëert.’ Halleluja!
M’n felicitatiebrief richting projectleider was al bijna gepost en ik had intussen allemaal m’n afspraken voor 29 oktober (de dag van de prijsuitreiking) afgezegd, toen ik Dagblad De Limburger van een dag later onder ogen kreeg. Kop op pagina 2 van het regiokatern: ‘Ook dit jaar veel woninginbraken in regio.’ Het bijbehorende artikel maakt duidelijk dat het aantal woninginbraken in Noord-Limburg in de eerste zes maanden van 2012 met 33 procent is gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009. Huh? En een dag eerder waren de inbraken in drie jaar tijd nog met veertig procent afgenomen en was er met elkaar veiligheid gecreëerd! Woensdag himmelhoch jauchzend, donderdag zum Tode betrübt. 
Vrijdag toch maar eens zelf een internetonderzoekje gedaan. Blijkt dat die afname van veertig procent betrekking heeft op de cijfers van 2009 ten opzichte van 2006. Had me een hoop werk bespaard als Dagblad De Limburger dat er woensdag meteen bij had vermeld. Gelukkig maakt de krant die omissie een dag later weer goed met de publicatie van een verhelderend interview met projectleider Kees van Rooij. Die bevestigt eerst dat de toename in inbraken evident is en beweert vervolgens met droge ogen (dat neem ik althans aan) dat de regio desondanks veiliger is geworden. Zo klaar als een klontje natuurlijk, alleen ga je het pas zien als je het door hebt. Kon nog wel eens een flinke klus worden dat ook de jury van de Hein Roethofprijs aan het verstand gepeuterd te krijgen.
Of is het eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat die prijs naar Waak voor Inbraak gaat? Het interview met de projectleider lezend valt moeilijk aan de indruk te ontkomen dat hij de eer maar wat graag aan zich voorbij laat gaan. Je gooit immers geen hoge ogen met uitspraken als ‘De invloed van het project valt niet te meten.’ En als om ook de laatste twijfel bij de jury weg te nemen: ‘Toen we Waak Voor Inbraak lanceerden, daalde het aantal inbraken snel. Dat was natuurlijk heel mooi, maar toch was het maar ten dele aan het project te danken.’
Beter kun je je eigen ondergang niet organiseren. Zo wordt ons op 29 oktober een mooi feestje door de neus geboord. Dat wordt dus afreizen naar Turkije waar op die datum de Dag van de Republiek wordt gevierd. Tenzij Erdogan tegen die tijd de republiek heeft afgeschaft. Maar dan kunnen we nog altijd naar Cambodja waar het op 29 oktober kroningsdag is. En desnoods vieren we October Bank Holiday in Ierland. Maar feesten zullen we.

1 opmerking:

  1. Goede campagne! Als men ziet dat de buurt solidariteit toont dan wordt het ze zeer onaantrekkelijk gemaakt. Een buurt vol saamhorigheid voorkomt een hoop ellende zo.

    BeantwoordenVerwijderen