maandag 24 september 2012

Top 5 – Conservatieve Horster gemoedelijkheidsuitingen

Elsevier waagde zich afgelopen week aan een diepgravende analyse van de zoveelste verkiezingsnederlaag van het CDA. Dit in reactie op het instellen van wéér een nieuwe interne onderzoekscommissie. Conclusie van Elsevier: ‘Onderzoek? Oorzaak falen CDA is allang duidelijk.’ En die oorzaak is: ‘Een tekort aan conservatieve gemoedelijkheid. Het CDA ontstond uit de gemoedelijk rechtse KVP en CHU en de scherpslijperig linkse ARP. Van KVP en CHU is weinig over: feitelijk opgeslokt door de ARP. Maar dat durft geen onderzoekscommissie op te schrijven.’
Voor de verandering ben ik het eens een keer helemaal eens met Leon Litjens, Horster CDA-wethouder en ingewijde in de materie. Hij twitterde  over het artikel met de Caps Locktoets aan: ‘VOLGENS MIJ IS T INDERDAAD ZO SIMPEL!’
Niks geen ‘radicaal door het midden’ of ‘samen kunnen we meer’, maar gewoon ouderwetse zuidelijke katholieke conservatieve gemoedelijkheid. Natúúrlijk stond die KVP van vroeger niet gelijk aan ons kent ons, achterkamertjes, verdeel en heers, geritsel, paternalisme en mantels der liefde, hoe komt u daar nou toch weer bij? Nee hoor, beter dan met ‘conservatieve gemoedelijkheid’ kun je de KVP beslist niet karakteriseren.
Wist u trouwens dat die conservatieve gemoedelijkheid in Horst aan de Maas ook onder de CDA-paraplu nooit verloren is gegaan? Mijn top 5 van conservatief gemoedelijke media-uitingen van Horster CDA’ers van de afgelopen weken:
5. ‘Samsom noemt landbouw een industrie van het verleden. Gotspe’ (Raymond Knops; Tweede Kamerlid)

4. ‘Wijffels hard op de weg de weifelachtige eer van Orakel uit IJzendijke te bemachtigen.’ (MarliesJanssen-Kusters; gemeenteraadslid)

3. ‘16 uur om een reactie te geven die nergens op slaat.’ (Sjaak Jenniskens; bestuurslid)

2. ‘Er staat op 12 september veel op het spel, waaronder de toekomst van onze krijgsmacht. En daarmee de veiligheid, economie en welvaart van ons land. Vooralsnog dreigt de grootste aanslag op die kwetsbare verworvenheden niet van Al Qaeda te komen, maar van links.’ (Raymond Knops)

1. ‘Roemer: stoppen met zwartmaken.Hoe noemen ze dat ook al weer? Ach ja: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet’ (Leon Litjens; wethouder)
Zei ik het niet? In Horst aan de Maas is die ouderwetse zuidelijke katholieke conservatieve gemoedelijkheid gelukkig nooit verloren gegaan. Wie nog niet helemaal overtuigd is, kan ik van harte de twitterdiscussie tussen Marlies Janssen-Kusters, Leon Litjens en Marc Breugelmans over de partijmastodonten ter lezing aanbevelen. Spat de gemoedelijkheid ook aan alle kanten van af. Geloof me nou: laat de rest van de partij een voorbeeld nemen aan de conservatieve Horster gemoedelijkheid en er gloren weer gouden tijden voor het CDA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten