Thijs of Leon: wie zou de eerste zijn? Het werd Thijs. Zaterdagochtend, 8.38 uur, tweet: ‘9 miljoen verlies voor de Floriade. Komt waarschijnlijk op bordje gemeenten terecht. Daarom was de SP tegen.’ In de daaropvolgende 5 uur en 24 minuten zouden er nog vijftien tweets plus een stukje op z’n weblog volgen. Allemaal in de hierboven beschreven geest. En Leon? Die deed er een dag lang het zwijgen toe. Pas op zondagmiddag 15.03 uur scheidde hij een tweet af waarin hij onder de toevoeging ‘Wat heeft de Floriade ondernemers opgeleverd’ verwijst naar een artikel getiteld ‘Zakelijk programma Floriade effectief’ op de website van Greenport Venlo. Daar bleef het verder bij. Beetje mager. 1-0 voor Thijs.
Leon zal er, in het besef dat hij een bij voorbaat gewonnen wedstrijd speelt, geen seconde minder om slapen. Want zelfs al zou straks blijken dat de Floriade geen negen maar vijftien of twintig miljoen euro verlies heeft opgeleverd, dan nog kun je er vergif op innemen dat ze zal worden verkocht als een succes.
‘Dit jaar meer
bezoekers in Streekboerderijmuseum De Locht? Komt door de Floriade!’
‘Dit jaar minder
bezoekers in Streekboerderijmuseum De Locht? Zonder de Floriade waren het er
nog veel minder geweest!’‘Dit jaar meer inkomsten voor de Horster middenstand? Komt door de Floriade!’
‘Dit jaar minder inkomsten voor de Horster middenstand? Zonder de Floriade zou het er nog veel slechter hebben uitgezien!’
‘Meer bedrijfsvestigingen in Horst aan de Maas? Komt door de Floriade!’
‘Minder bedrijfsvestigingen in Horst? Zonder de Floriade zouden het er nog veel minder zijn geweest!’
‘9 miljoen euro verlies voor de Floriade? Zonder Floriade zouden we aan de bedelstaf zijn geraakt!’
Enzovoort, enzovoort. Knappe jongen die kan bewijzen dat het allemaal niet zo is. En een even knappe jongen die kan bewijzen dat het allemaal wel zo is. Met de Floriade kun je gewoon alle kanten op. Daarom kan ik Thijs op een briefje geven dat de door hem gewenste verantwoording van ‘mensen die in 2002 vooral zichzelf belangrijk wilden maken en nu geen politieke verantwoordelijkheid meer dragen’ er nooit, maar dan ook nooit zal komen. In zelfreinigend vermogen heeft de Limburgse politiek nooit uitgeblonken – waarom zou dat in dit geval anders zijn? Wat onverlet laat dat die verantwoording wel degelijk op haar plaats zou zijn. Als een (door Thijs becijferde) overheidsbijdrage van negentig miljoen euro al geen aanleiding meer is voor een verantwoording, wat dan nog wel?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten