maandag 3 december 2012

Klein mysterie 403 – Floriade (1)

Zaterdag berichtte Dagblad De Limburger dat de Floriade afstevent op een verlies van negen miljoen euro. Meteen nadat ik het artikel tot me had genomen, haastte ik me naar m’n pc. Wie zou zich als eerste geroepen voelen te twitteren naar aanleiding van het artikel: Statenlid Thijs Coppus (SP) of wethouder Leon Litjens (CDA)? Thijs om schande te spreken over het miljoenenverlies; Leon om het te relativeren. Thijs om iedereen er nog eens opmerkzaam op te maken dat de SP hiervoor al jaren had gewaarschuwd; Leon om ons nogmaals aan het verstand te peuteren dat je de Floriade in een veel breder verband moet zien. Thijs om z’n verontwaardiging te ventileren over het feit dat de Noord-Limburgse burger kan opdraaien voor het miljoenenverlies; Leon om andermaal te benadrukken dat de spin-offeffecten van de Floriade pas over een jaar of tien zichtbaar zullen zijn.
Thijs of Leon: wie zou de eerste zijn? Het werd Thijs. Zaterdagochtend, 8.38 uur, tweet: ‘9 miljoen verlies voor de Floriade. Komt waarschijnlijk op bordje gemeenten terecht. Daarom was de SP tegen.’ In de daaropvolgende 5 uur en 24 minuten zouden er nog vijftien tweets plus een stukje op z’n weblog volgen. Allemaal in de hierboven beschreven geest. En Leon? Die deed er een dag lang het zwijgen toe. Pas op zondagmiddag 15.03 uur scheidde hij een tweet af waarin hij onder de toevoeging ‘Wat heeft de Floriade ondernemers opgeleverd’ verwijst naar een artikel getiteld ‘Zakelijk programma Floriade effectief’ op de website van Greenport Venlo. Daar bleef het verder bij. Beetje mager. 1-0 voor Thijs.
Leon zal er, in het besef dat hij een bij voorbaat gewonnen wedstrijd speelt, geen seconde minder om slapen. Want zelfs al zou straks blijken dat de Floriade geen negen maar vijftien of twintig miljoen euro verlies heeft opgeleverd, dan nog kun je er vergif op innemen dat ze zal worden verkocht als een succes.
‘Dit jaar meer bezoekers in Streekboerderijmuseum De Locht? Komt door de Floriade!’
‘Dit jaar minder bezoekers in Streekboerderijmuseum De Locht? Zonder de Floriade waren het er nog veel minder geweest!’
‘Dit jaar meer inkomsten voor de Horster middenstand? Komt door de Floriade!’
‘Dit jaar minder inkomsten voor de Horster middenstand? Zonder de Floriade zou het er nog veel slechter hebben uitgezien!’
‘Meer bedrijfsvestigingen in Horst aan de Maas? Komt door de Floriade!’
‘Minder bedrijfsvestigingen in Horst? Zonder de Floriade zouden het er nog veel minder zijn geweest!’
‘De Kasteeltuinen in Arcen juist dit jaar failliet gegaan? Zou zonder de Floriade ook zijn gebeurd.’ 
‘9 miljoen euro verlies voor de Floriade? Zonder Floriade zouden we aan de bedelstaf zijn geraakt!’
Enzovoort, enzovoort. Knappe jongen die kan bewijzen dat het allemaal niet zo is. En een even knappe jongen die kan bewijzen dat het allemaal wel zo is. Met de Floriade kun je gewoon alle kanten op. Daarom kan ik Thijs op een briefje geven dat de door hem gewenste verantwoording van ‘mensen die in 2002 vooral zichzelf belangrijk wilden maken en nu geen politieke verantwoordelijkheid meer dragen’ er nooit, maar dan ook nooit zal komen. In zelfreinigend vermogen heeft de Limburgse politiek nooit uitgeblonken – waarom zou dat in dit geval anders zijn? Wat onverlet laat dat die verantwoording wel degelijk op haar plaats zou zijn. Als een (door Thijs becijferde) overheidsbijdrage van negentig miljoen euro al geen aanleiding meer is voor een verantwoording, wat dan nog wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten