dinsdag 3 september 2013

Garageboxavond – Mart van den Munckhof over garagerock

Tijdens de Garageboxavond verzorgde Mart van den Munckhof onderstaand minicollege over garagerock in – in zijn eigen woorden – ‘een garage in ’t Neej Däörp’. 

Je hebt mensen die houden van garageboxen. En je hebt mensen die houden van popmuziek. In deze garage komen die twee lijnen bij elkaar. Dus: garagepopmuziek oftewel garagerock.

Garagerock is ontstaan in Amerika in het midden van de jaren zestig naar aanleiding van de Britse invasie van popmuziek. De eerste Engelse beatgroep die in Amerika doorbrak was de Beatles. In februari 1964 hadden ze hun eerste nummer 1-hit in Amerika met I Want To Hold Your Hand.

Na de Beatles kregen ook andere Engelse bandjes voet aan de grond in de States, zoals de Rolling Stones,
de Kinks,
en de Animals (klik hier). Let bij de Animals op het typische Farfisa-orgeltje dat door veel garagerockbandjes wordt gebruikt.

Deze British invasion inspireerde veel Amerikaanse jongeren. Ze kochten een elektrische gitaar, die in die jaren niet meer zo duur was en begonnen een bandje. Vaak werd er geoefend in de garage van pap en mam vandaar de naam garagerock. Een van de eerste Amerikaanse garagepopbands die een grote hit hadden waren de Kingsmen met Louie Louie.
Let weer op het Farfisa-orgeltje! En wie kent nog de Knickerbockers? Kun je horen door wie zij geïnspireerd zijn?
De gitarist speelt net als John Lennon op een Rickenbakergitaar. John Lennon zei, toen hij het nummer hoorde: ‘I don’t remember recording this.’

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig verdween de garagerock naar de achtergrond. Bands als Pink Floyd
en Emerson Lake and Palmer werden populair en die speelden lange nummers met daarin lange solo’s. De vaart was eruit. De bands stonden niet meer dicht bij de fans. Gelukkig kwam in 1976 de punk! Weer snelle, korte nummers zonder lange solo’s en optredens in kleine zaaltjes!
Onder invloed van de punk was er in de jaren tachtig een garagerockrevival met bandjes zoals de Amerikaanse Lyres
Ha, en daar is het Farfisa-orgeltje weer!!! Ook in Zweden hadden ze een goede band: The Nomads!
Ooit speelden ze in Venlo in het OOC in de Heutzstraat, de voorloper van Perron 55.
En dan heb je nog de overtreffende trap! De Amerikaanse band Dead Moon neemt alles alleen in mono op, uit principe, thuis op een bandrecordertje!
Ook Nederland had begin jaren tachtig een erg leuk garagerockbandje erbij: Claw Boys Claw uit Amsterdam (14 december a.s. te bewonderen in Perron 55 Venlo!)
In de jaren negentig verdween de garagerock weer naar de achtergrond. Door Nirvana werd grunge populair en dance kwam opzetten. De laatste jaren is er weer een kleine revival met bands als Black Lips.
Ook Nederland doet leuk mee met bijvoorbeeld Mozes and the Firstborn uit Eindhoven
en The Miseries, het nieuwe hobbybandje van Tim Knol.
Garagerock leeft dus nog steeds! Gelukkig!

1 opmerking:

  1. En nou heeft Horst zijn eigen keigoede garagebandje Afterpartees!

    BeantwoordenVerwijderen