maandag 2 december 2013

Intermezzo – Big Air Package

Vrijdag – in bijzonder aangenaam gezelschap – enkele mooie uren beleefd bij Big Air Package van Christo in de Gasometer in Oberhausen.

Deze zin behoeft enige uitleg. Om achteraan te beginnen: wat is Oberhausen? Oberhausen is een wat trieste stad met iets meer dan 200 duizend inwoners in het noordwesten van het Ruhrgebied, op een klein uur rijden van Horst.
Wat is de Gasometer? De Gasometer is een immense voormalige gashouder met een hoogte van 117,5 meter en een doorsnee van 67,6 meter. In 1929 in gebruik genomen, bleef de Gasometer tot 1988 zijn oorspronkelijke functie behouden. Daarna werd de Gasometer omgetoverd in een unieke tentoonstellingshal, met (bijna) jaarlijks één grote tentoonstelling.
Wie is Christo? Christo is een in 1935 in Bulgarije geboren kunstenaar die samen met z’n echtgenote Jeanne-Claude (1935-2009) vanaf de jaren zestig vooral wereldfaam verwierf door objecten te omhullen met stof. Hun bekendste ‘verpakkingen’ zijn waarschijnlijk die van de Pont Neuf in Parijs (1985) en de Reichtstag in Berlijn (1995).
Wat is Big Air Package (foto Wolfgang Volz © 2013 Christo)? Big Air Package (‘grote luchtverpakking’) is een installatie van Christo die nagenoeg de hele binnenruimte van de Gasometer vult. Misschien valt Big Air Package wel het beste te omschrijven als een gigantische luchtballon: hoogte meer dan negentig meter, doorsnee vijftig meter, inhoud 177 duizend kubieke meter, gewicht 5,3 ton, de wanden opgebouwd uit meer dan 20 duizend vierkante meter lichtdoorlatend weefsel en 4500 meter zeil. Twee ventilatoren zorgen voor de benodigde luchtdruk waardoor het omhulsel niet in elkaar dondert. Big Air Package is zowel van de buitenkant (onder meer in de panoramalift) als van binnen te aanschouwen (foto Wolfgang Volz © 2013 Christo)
Maar ik kan uitleggen, omschrijven en beschrijven wat ik wil, je moet Big Air Package vooral ervaren. In Big Air Package beleef je licht, ruimte en geluid zoals je ze nooit eerder hebt beleefd. ‘Alsof je op de bodem staat van een reusachtig glas melk’, schreef Nell Westerlaken in De Volkskrant. Zelf waande ik me eerder in een buitenproportionele iglo, maar dat kan misschien komen doordat het ijzig koud was in de Gasometer. Iets sacraals heeft Big Air Package ook wel. Het mooie is trouwens dat je van Christo alle ruimte krijgt om een betekenis toe te kennen aan zijn werken. Naar eigen zeggen is hij er slechts op uit iets moois te creëren, zijn scheppingen hebben geen boodschap: ‘For me, anything that has meaning is propaganda.’ De onder meer door de recensent van Dagblad De Limburger geuite suggestie dat Christo met Big Air Package de kwetsbaarheid van de atmosfeer onder de aandacht wil brengen, wees hij dan ook resoluut van de hand.
Welgemeend en dringend advies: begeef u (gewapend met muts en handschoenen) met gezwinde spoed naar Oberhausen, want na 30 december is het gedaan met Big Air Package (klik op de pijl om het filmpje te starten).
Ik kan er niets aan doen, maar het ervaren van Big Air Package en het bekijken van de tentoonstelling over het werk van Christo en Jeanne-Claude (op de begane grond van de Gasometer) leidde bij mij onwillekeurig tot de gedachte hoe fantastisch het zou zijn als zo’n man ook eens in Horst aan de Maas aan de slag kon gaan. Een Big Air Package in de Mèrthal (Maerthal), een ingepakt klooster in Tienray, een muur van olievaten in de Peperstraat in Sevenum, ingepakte wandelpaden in de Schadijkse Bossen of een over haar hele lengte met doek overspannen Molenbeek. Geweldig! Maar natuurlijk veel te ver out of the box gedacht in een gemeente die al jaren geen budget meer heeft voor beeldende kunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten