maandag 3 februari 2014

Top 5 – Schrijvende Horster dieren

Wat Horst aan de Maas óók veel te weinig uitvent, is het bewonderenswaardig hoog percentage schrijvende dieren binnen de gemeentegrenzen. Terwijl de laaggeletterdheid onder de menselijke gemeentenaren zienderogen toeneemt, valt bij de dieren juist een tegengestelde trend waar te nemen. Als de schijn niet bedriegt, zijn de schrijfkunst onmachtige dieren tegenwoordig zelfs in de minderheid. Tot literaire hoogstandjes heeft dit vooralsnog niet geleid, maar we staan vermoedelijk dan ook pas aan het begin van een ontwikkeling. Ik zou er beslist niet vreemd van staan te kijken als binnenkort onder onze dierenbevolking een gehoornde Mulisch-achtige, een blaffende A.F.Th.-achtige, een gevederde Anna Enquist-achtige of een viervoetige Wiel Kusters-achtige opstaat.
Waren het tot voor kort vooral Horster huisdieren die de schrijfkunst machtig waren, tegenwoordig geven ook in het wild levende dieren blijk van hun vorderingen op schrijfgebied. Al met al dus de hoogste tijd voor een Horst-sweet-Horst top 5 van schrijvende Horster dieren. Komt ie:

5.
Al eens eerder in deze kolommen opgevoerd: Bimmel, de schrijvende schimmel. Bimmel heeft z’n thuishaven aan de Deurneseweg in Griendtsveen. Maar Bimmel is nog niets vergeleken bij de eveneens al eerder ten tonele verschenen Daan, de dichtende haan en Aleid, de rijmende geit, beide woonachtig aan de Venloseweg in Grubbenvorst.

4.
Als de nood het hoogst is, is het schrijvende dier nabij. En voor fotograferen en kopiëren (en soms ook printen) draait het van huis weggelopen dier, Odie uit Tienray in dit geval, z’n hand echt niet om, hoor.

3.
De eveneens van huis weggelopen kater Spike vond het in april 2011 nodig zowat z’n hele levensverhaal te bevestigen aan een lantaarnpaal in de Prinses Margrietstraat in Horst.
Dat ie een jaar oud is, dat ie gecastreerd is, dat z’n baasje geen recentere foto van ’m heeft, dat ie hoopt dat ie weer snel terug is bij z’n baasje om te knuffelen en ga zo maar door. Lijkt wel een televisiemens, zo schaamtelos als Spike met z’n gevoelens te koop loopt.    

2.
Geloof het of niet, maar er zijn tegenwoordig ook al dieren die in het dialect publiceren! Zoals deze hond die domicilie heeft gekozen aan de Blaktweg in Melderslo. Hij heeft zich naar verluidt zelfs de Veldeke-spelling eigen gemaakt. 

1.
Je kunt zeggen: ‘Is er nog redding mogelijk nu de infantilisering, nee, de debilisering van dit land ook het verkeersbord heeft bereikt?’ Je kunt ook zeggen: ‘Wat bijzonder aardig van zo’n hert dat het zomaar de moeite neemt ons kond te doen van de activiteiten die het voornemens is te ontplooien in de omgeving van de Horsterdijk in Lottum. In pluralis majestatis nog wel!’ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten