maandag 17 maart 2014

Intermezzo – Verkiezingen (2)

Nog twee dagen, dan is het circus weer voorbij. Hoewel, circus? Circus staat gelijk aan acrobatiek, amusement, sensatie, spanning, spektakel, stunts. Welbeschouwd staat circus gelijk aan alles wat de bijna voorbije Horster verkiezingscampagne allemaal niet was. Het was saai, saai, saai, iedereen vastgeroest in z’n eigen gelijk, nauwelijks inhoudelijk debat, angstvallig wegblijven van de heikele punten, amper reflectie op de afgelopen vier jaar, lief zijn voor elkaar.
De politiek en politici mogen het de afgelopen weken dan hebben laten afweten, de lokale en regionale journalistiek (of wat daar voor door moet gaan) heeft als waakhond van de lokale democratie nog veel grotere steken laten vallen. Heeft u de afgelopen weken in Dagblad De Limburger, in Hallo Horst aan de Maas, op Reindonk, op InHorst of op L1 ook maar iets gezien, gehoord of gelezen over de voorwaarden waaronder de SP zitting neemt in het nieuwe gemeentebestuur? Over hoe de partijen de Horster graffiticultuur nieuw leven denken in te blazen? Over het verschil tussen het PvdA- en het SP-standpunt over het Nieuw Gemengd Bedrijf? En gaat het CDA wéér voetstoots akkoord als zich iemand mocht melden met plannen voor een tweede megastal?
Waarom wil D66 eigenlijk geen windmolens in het buitengebied en waar moeten ze dan wél komen? Moet zwembad De Berkel dicht? Wat als al die decentralisaties financieel toch minder goed uitpakken dan wethouder Birgit op de Laak nu voorspelt? Gaan de gemeentelijke belastingen dan omhoog of wordt er bezuinigd op de zorg? Functioneren die schoolbibliotheken wel zo goed als ons wordt voorgespiegeld? Vindt het CDA met z’n gehamer op het verenigingsleven dat de sportparken in de kleinere kernen gehandhaafd moeten blijven of is centralisatie gewenst? Is Essentie het eens met burgemeester Jorritsma van Almere die vindt dat jongeren niet meer naar de psychiater maar naar de voetbalclub moeten worden gestuurd? Is de persoonlijke smaak van de wethouder ook de komende periode bepalend bij de aankoop van kunst? Hoe denken de parijen de uitholling van de lokale democratie als gevolg van allerlei regionale samenwerkingsverbanden een halt toe te roepen? Is het voortbestaan van Horst aan de Maas als zelfstandige gemeente wel gewenst?
Allemaal onbeantwoord gebleven vragen. Maar nooit te vroeg wanhopen: wie weet brengt het Reindonkdebat morgenavond wél waaraan het de afgelopen weken zo zeer heeft ontbroken.
Overigens kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het ‘de gewone burger’ allemaal maar matig interesseert. Was het dan geen volle bak bij de twee debatten die ik bezocht? Jawel, maar trek de partijgangers van het aantal aanwezigen af en er resteerde slechts een plukje belangstellenden. En Horst-sweet-Horst-stukjes over de verkiezingen en politiek in het algemeen worden aanzienlijk minder vaak gelezen dan ‘leuke’ stukjes, de Facebook-pagina’s van politieke partijen worden bijna uitsluitend geliked door verwanten van kandidaten en door partijleden en zelfs thema’s als het Floriadefiasco, het afvalinzamelingsysteem, de mogelijke sluiting van zwembad De Berkel en de voorgenomen bouw van een megastal lijken de overgrote meerderheid van de bevolking koud te laten.
Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Horst aan de Maas bedroeg het opkomstpercentage 50,6. Het lijkt niet al te gewaagd te voorspellen dat ditmaal meer dan de helft van de stemgerechtigden thuisblijft. Eeuwige, niet te beantwoorden vraag: hebben de thuisblijvers het moede hoofd in de schoot gelegd of vinden ze het allemaal wel goed zoals het gaat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten