maandag 9 februari 2015

Klein mysterie 622 – Bibliotheek (15)

Behalve over de toekomst van ’t Gasthoês (klik hier) beslist de gemeenteraad morgen ook over de toekomst van de openbare bibliotheek. De uitkomst staat al op voorhand vast: de bibliotheek dient naar ’t Gasthoês te verhuizen. Daar krijgt ze drie- à vierhonderd vierkante meter tot haar beschikking. Nog eens zo’n zelfde oppervlak moet ze delen met andere gebruikers. Daarmee is de bibliotheek weer terug bij af: in het gebouw aan de Groenewoudstraat waar de bibliotheek van 1964 tot 2008 zetelde, bedroeg het oppervlak tot 1984 omstreeks vierhonderd vierkante meter. In De Librije beschikt de bibliotheek sinds 2009 over 1250 vierkante meter.
Op geen enkele manier wordt in het raadsvoorstel de noodzaak van die drastische ruimtebeperking duidelijk gemaakt. Ja, in een bijzin valt te lezen dat het bibliotheekbezoek van (jong)volwassenen naar verwachting zal afnemen. Rechtvaardigt dat een inkrimping van het aantal vierkante meters met minimaal een derde? Sowieso is het nog maar de vraag of het bibliotheekbezoek daadwerkelijk zal teruglopen. Oké, het aantal uitleningen zal misschien dalen. Maar het bezoek? Als je ziet welke taken de bibliotheek er de komende jaren allemaal bij krijgt (bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie, organiseren van ontmoeting en debat, laten kennismaken met kunst en cultuur), zou de bibliotheek het wel héél slecht doen als het bezoek niet minimaal gelijk blijft. Welbeschouwd zou het eigenlijk veel logischer zijn, gezien de uitbreiding van het takenpakket, het aantal vierkante meters op te schroeven in plaats van in te krimpen. Hetzelfde geldt voor mankracht en financiële middelen. 
In het raadsvoorstel valt verder te lezen dat de bibliotheek zich in ’t Gasthoês ‘kan ontwikkelen tot een knooppunt van kennis en informatie waarin mensen kennis en ervaring opdoen’. ‘Kan ontwikkelen.’ Een schoffering van de bibliotheek waar de honden geen brood van lusten. Per definitie is een bibliotheek een knooppunt van kennis en informatie. Zou de bedenker van zo’n zin ooit wel eens een bibliotheek hebben bezocht?
En nog iets: was een van de argumenten voor de sluiting van de bibliotheken in Grubbenvorst en Sevenum niet juist dat op die manier een sterke centrale vestiging in Horst in stand kon worden gehouden? Inwoners van Grubbenvorst en Sevenum worden nu in feite dubbel gestraft: ze zijn hun eigen vestiging kwijt én in Horst treffen ze een uitgeklede bibliotheek aan.
Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar waarom zou ik? Zoden aan de dijk zet het toch niet. Al decennialang heeft de Horster openbare bibliotheek te lijden onder bestuurlijke en volksvertegenwoordigende incompetentie. Het heeft er alle schijn van dat daar voorlopig geen verandering in komt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten