maandag 2 februari 2015

Top 5 – Mogelijke nieuwe bestemmingen politiebureau

Het Horster politiebureau staat te koop, zo bevestigde Peter de Vos, teamleider van het Robuust Basisteam Horst/Peel aan de Maas, vorige week tijdens een vergadering van de commissie Samenleving van de gemeente Horst aan de Maas (klik hier en ga naar agendapunt 2). Welke functie zou het politiebureau na de verkoop krijgen? De Horst-sweet-Horst top 5 van mogelijke nieuwe bestemmingen voor het Horster politiebureau:
5. Een detentieoord voor lieden die benamingen verzinnen als Robuust Basisteam Horst/Peel aan de Maas. Mocht er dan nog plaats over zijn dan stel ik voor tevens alle gebruikers van het woord ‘robuust’ in het detentieoord onder te brengen, al noopt dit ongetwijfeld tot een fikse uitbreiding van het pand.

4. Een permanent campagnehuis van het CDA.
Er hoeven maar verkiezingen in aantocht te zijn of het CDA opent weer een campagnehuis. Een gunstig effect op de verkiezingsuitslag hebben die campagnehuizen niet: het CDA is verworden tot een marginale partij. Dit is een onbetwistbaar voordeel van de campagnehuizen. Daar staat tegenover dat de prachtige straten en pleinen in het centrum van Horst maandenlang worden ontsierd door CDA-reclame. Waarom de campagnehuizen niet verbannen naar de Horster periferie, waarin het politiebureau is gesitueerd? Nadeel van deze optie is wel dat binnen enkele jaren, als het CDA volledig uit het politieke landschap is verdwenen, andermaal naar een nieuwe bestemming voor het pand zal moeten worden gezocht.

3. Een nieuw onderkomen voor sjoelvereniging Sevelo (waarom heten niet alle sjoelverenigingen ’t Schijfje dan wel ’t Gleufje?).
In het vernieuwde Gasthoês zijn sportverenigingen, zoals sjoelvereniging Sevelo, niet langer welkom, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in zijn volgende week te behandelen raadsvoorstel (klik hier en vervolgens op agendapunt 7). Een uitzondering wordt gemaakt voor de drie biljartverenigingen die ’t Gasthoês bevolken, want ‘Biljart hoeft niet sec als sportbeoefening te worden gezien maar kan ook als vorm van vrijetijdsbesteding/ontmoeting beschouwd worden’. Geldt niet hetzelfde voor sjoelen, of eigenlijk voor elke niet-professioneel beoefende sport?

2. Bibliotheek.
Of het nu gaat om een mobiel toilet, een transformatorhuisje, een villa of een fabriek: al meer dan veertig jaar wordt over elk gebouw(tje) dat in Horst leegstaat beweerd dat het bijzonder geschikt is voor huisvesting van de bibliotheek. Steevast vormt deze bewering een alibi voor een veelbeoefende Horster hobby: bibliotheekje bashen. Ongetwijfeld zal dit ritueel zich ook weer voordoen in het geval van het politiebureau.

1. Herberg.
Herberg De Troost is er al en Herberg ’t Gasthoês zit er aan te komen. Zou het in het kader van de verdere verherbergisering van Horst dan geen aantrekkelijke gedachte zijn ook het politiebureau om te toveren in een herberg? Herberg ’t Politiebureau, een herberg à la Herberg ’t Gasthoês waar zoals het gemeentebestuur zegt ‘plaats is voor iedereen, waar het gezellig en warm is en waar de waard iedereen welkom heet’. Vervolgens nog een Herberg ’t Gemaentehoês en een Herberg De Kaerk en er loopt een uniek lint van herbergen door Horst-centrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten