maandag 2 maart 2015

Klein mysterie 628 – Kunsthal (1)

En zo is Horst aus heiterem Himmel een markant bouwwerkje rijker. Ongeveer op de plaats waar ooit een ‘ruige speeltuin’ was geprojecteerd (klik hier) is aan de Westsingel afgelopen week deze constructie verrezen.
Ongetwijfeld zullen er al vele vergaderuren aan zijn gewijd, zal het tal van commissies zijn gepasseerd, zal het aan de meest recente beeldkwaliteitsnormen zijn getoetst, zal het de strengste duurzaamheidseisen hebben getrotseerd en zal er door de maatschappelijk verantwoordste adviesbureaus een aardig centje aan zijn verdiend. Toch had ik er nog nooit over gehoord of gelezen. En dan ineens staat het er.
Zoals dat gaat, begon ik meteen te gissen naar de functie. Een JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats) of een NOB (Nöälplaats voor Oudere Bazelaars)? Een schuilhut? De alternatieve behuizing voor verenigingen en instanties die uit ’t Gasthoês worden verdreven? Het clubhuis van de weer tot leven gewekte kaartclub Faatse Nel? De nieuwe schuilplaats van Walter de Rochebrune? Zou allemaal zomaar kunnen. Of misschien – dat zou eigenlijk nog het mooiste zijn – is het er wel neergeplempt om te zien wat er gebeurt als je een maaksel zonder verdere toelichting zomaar ergens neerplempt.
Het zou veel te ver voeren dit paviljoentje tot een architectonisch wonder te bestempelen, maar vooral het opmerkelijke materiaalgebruik maakt dat het de in Horst aan de Maas zo dominante grauwe middelmaat toch ontstijgt. Al is die schoorsteenpijp (waar heb dat nou voor nodig?) natuurlijk een malle dissonant. Het meest opgetogen ben ik nog over de twee glasloze vensters. Die zijn voorzien van stalen kozijnen. Aan de buitenkant lijkt die kozijnfunctie ook de enige functie. Pas als je binnen bent, besef je dat het staal een dubbelfunctie heeft: naast die van kozijn ook die van lijst. Lijst van een schilderij. Het ene schilderij toont een verstild landschapje,
het andere een Horster straattafereel.
Het bijzondere van beide schilderijen is dat ze per dag, per uur, per minuut veranderen. Welbeschouwd heeft Horst met het paviljoentje een kunsthal in de schoot geworpen gekregen. 24 uur per dag gratis toegankelijk en bovendien een kunsthal waar de exposities elkaar in een razend tempo opvolgen.
Begeef u Westsingelwaarts en beleef er de magie van de twee schilderijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten