maandag 2 maart 2015

Top 5 – Horster exoten

Toeval? Gunstige natuurlijke, klimatologische en/of geologische omstandigheden? De hand van god? Wie het weet mag het zeggen, feit is dat Horst aan de Maas sinds enige tijd een geliefde pleisterplaats is voor veelal met uitsterven bedreigde exoten. Dit geldt zowel voor flora als fauna. Zo stak begin mei vorig jaar ineens het geknoopt sleepkabeltje (Lat. funis tractus nodosus) z'n kop boven het maaiveld uit in een bloembak aan het Raadhuisplein in Sevenum. Dit terwijl het in Nederland uiterst zeldzame oranjewitte plantje normaliter autokerkhoven prefereert.
Het is evenwel vooral op faunagebied dat we kunnen spreken van een heuse hausse aan vogels (soms letterlijk) van het meest uiteenlopend pluimage. Vandaar de top 5 van recentelijk in Horst aan de Maas gesignaleerde exoten op faunagebied:

5. Voor het merendeel der onlangs in Horst aan de Maas waargenomen exoten geldt dat ze uiterst zeldzaam zijn. Het rode hert (Lat. cervus rubidus) daarentegen is bijkans uitgegroeid tot een plaag. In september van het afgelopen jaar leidde dit vooral in de Lummerik, het Bultenbroek en de Achterste Vlinkenpeel tot fikse overlast. Voor de LLTB-afdeling Horst-Venlo was dit aanleiding een nuloptiebeleid voor het rode hert in Horst aan de Maas te bepleiten. Woordvoerder Victor Burlesque destijds: ‘Met hun gekartelde haakpoten brengen de dieren enorme schade toe aan de gewassen. Daarnaast zorgt hun winderigheid voor geur- en geluidshinder.’ Contingentering is volgens de LLTB de enige oplossing.

4. Vorige week dook voor het eerst in vele jaren de kip-zonder-kop (Lat. gallus gallus sine caput) weer op in Nederland. En wel bij café ’t Kruuspunt in Voor-America. De aanwezigheid van de kip-zonder-kop duidt op een winderig voorjaar, een hausse aan meteorieten en een schamele perenoogst.

3. Begin januari werd aan de Westsingel in Horst een witte fiets het slachtoffer van de grijze slang (Lat. serpens canus). De bestuurder van de fiets had zijn vehikel even in de steek gelaten om te schuilen voor een hoosbui. De grijze slang, de platste van alle slangachtigen, heeft een voorliefde voor kleine vervoermiddelen. In Aziatische landen staan vaak tuktuks op z’n menu, in Nederland heeft hij het doorgaans gemunt op scootmobielen. Voor zover bekend was het in Horst nooit eerder voorgekomen dat een grijze slang een fiets had verorberd.  

2. Eind april vorig jaar streek aan de Molenveldweg in Horst de uiterst zeldzame betongier neer. Tot diep in de negentiende eeuw was de betongier (Lat. gypaetus betonicus) een regelmatige dwaalgast in Nederland. De meest recente melding dateerde echter alweer van 23 mei 1927, toen de vogel in het Drentse Sleen werd waargenomen. De koploze betongier is verzot op varkensruggen: hij consumeert er met gemak drie op een dag. Voor de mens vormt de vogel geen gevaar.

1. De gevreesde zebrapadkever (Lat. scarabeus zebralimes) heeft onlangs z’n intrede gedaan in Horst aan de Maas. Het minuscule beestje dat uitsluitend ’s nachts actief is, kan binnen enkele uren een volledig zebrapad met huid en haar verorberen. In tijden van voedselschaarste wil de zebrapadkever zich ook nog wel eens tegoed doen aan parkeerplaatsmarkeringen en middenstrepen. Een probaat middel tegen de vraatzucht van de zebrapadkever is het roze verven van zebrapaden, parkeerplaatsmarkeringen en middenstrepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten