maandag 26 oktober 2015

Intermezzo – Lei Martens (9) / Pand Haegens Kerkstraat

Wat me naarmate de serie over de Horster architect Lei Martens (1932-1978) vordert steeds duidelijker wordt, is dat gebouwen slechts gebruiksvoorwerpen zijn. Geen revolutionaire constatering, maar ik had het me nooit zo gerealiseerd. Beeldende kunst is doorgaans zo niet heilig dan in elk geval toch onaantastbaar. Bouwkunst is in de meeste gevallen overgeleverd aan de willekeur van de gebruiker. Bij een schilderij haal je het niet in je hoofd er van alles aan te veranderen of aan toe te voegen, bij een gebouw is dit veelal de normaalste zaak van de wereld. Tot op zekere hoogte begrijpelijk, maar iets meer eerbied voor de schepping van de architect mag best.
Zoals vorige week al betoogd (klik hier) hebben veel van de door Lei Martens ontworpen gebouwen in de loop der tijden hun ziel verloren. Het Groene Kruisgebouw in America moet vrees ik zelfs als een total loss worden beschouwd. Hoe zit het dan met het pand Kerkstraat 14a/16? Oogt evenmin bijster florissant. Toch lijkt redding me in dit geval nog zeer wel mogelijk, omdat er – voor zover ik er zicht op heb – in essentie niet zo heel veel aan is gewijzigd. Ja, het achterstallig onderhoud is gigantisch, elke uitstraling ontbreekt en de aankleding van de buitenkant van de begane grond is treurig, maar daaraan valt allemaal iets te doen.
Lei Martens ontwierp dit pand in 1960 in opdracht van Ton Haegens. Als ik me niet vergis dreef die er lange tijd een lampenwinkel in. De bouwtekeningen bekijkend had het een heel heldere structuur, veel lichtinval, een monumentaal trappenhuis, een grote kelder (waarin naar verluidt ooit een café was gevestigd) en de voor Lei Martens typerende afwerking van de gevels met schrootjes.  
Ook aan de totstandkoming van dit pand ging weer het nodige gebakkelei met de Welstandscommissie vooraf. Die kwam op een gegeven moment zelfs met vijftien wat we nu ‘verbeterpunten’ zouden noemen. De architect was in zijn kuif gepikt, blijkt uit een handgeschreven notitie in het ten gemeentehuize bewaarde dossier: ‘Met de heer Martens is de zakelijke inhoud van deze brief besproken en medegedeeld. Hij meent dat het door hem ingediende materiaal zwaarder beoordeeld wordt dan het andere (b.v. de tekeningen voor de lagere landbouwschool).’
De bedoeling van de Welstandscommissie was dat pand Haegens een harmonieus geheel zou gaan vormen met de twee naastgelegen, door andere architecten ontworpen panden. Dat streven valt anno 2015 nog wel enigszins te herkennen, maar om nu te zeggen dat de uitvoering helemaal geslaagd is? Nee, dan is diezelfde intentie aan de Gebroeders van Doornelaan toch heel wat beter uit de verf gekomen. Maar daarover een andere keer meer.

Overigens ben ik van mening dat het beste nieuws van afgelopen week was dat de gemeente Horst aan de Maas vierhonderd extra vluchtelingen gaat huisvesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten